CNN

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
CNN
Zahájení vysílání1. června 1980
ProvozovatelFirma Warner Bros. Discovery
Formát obrazu480i (SDTV)
1080i (HDTV)
Sledovanost1. v žebříčku nejsledovanějších televizních stanic v USA
ZeměSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Oblast vysílánícelosvětově
Webcnn.com
CNN Centrum v Atlantě, USA

Cable News Network (zkratka CNN) je americká kabelová televizní společnost založená v roce 1980 Tedem Turnerem a Reesem Schonfeldem. V době svého založení byla CNN prvním kanálem poskytujícím zpravodajství 24 hodin denně a první čistě zpravodajskou stanicí v USA. I přes velké množství poboček vysílá CNN primárně z hlavního ústředí v Atlantě, z Time Warner Center v New Yorku a ze studií ve Washingtonu, D.C. a Los Angeles. CNN je divize společnosti Warner Bros. Discovery. Stanice oslavila 30. výročí vysílání 1. června 2010.

CNN bývá někdy uváděna jako CNN/U.S. kvůli odlišení amerického kanálu od jeho mezinárodního protějšku, CNN International. V srpnu 2010 byla CNN dostupná ve více než 100 milionech amerických domácností. Globálně CNN vysílá kanál CNN International, který je dostupný ve více než 212 zemích a teritoriích.

CNN v USA soupeří ve sledovanosti se stanicemi Fox News a MSNBC. Ve svých politických názorech má blízko k levicovým liberálům a Demokratické straně.[1]

CNN International[editovat | editovat zdroj]

Vedle hlavní stanice CNN zaměřené na publikum v USA existuje mezinárodní zpravodajský program CNN International. Tato stanice je dostupná takřka po celém světě prostřednictvím kabelového a nekódovaného satelitního vysílání pro téměř miliardu lidí ve 200 zemích. V závislosti na regionu a denní době se o program starají centra se sídly v Londýně, Atlantě, Hongkongu a Miláně. Některé pořady jsou vysílané v několika evropských jazycích: italštině, němčině, francouzštině a španělštině.

Televize úzce spolupracuje s britskou BBC, italskou RAI, francouzskou France 24 a evropskou Euronews.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. THE INVISIBLE PRIMARY—INVISIBLE NO LONGER: A First Look at Coverage of the 2008 Presidential Campaign. www.journalism.org [online]. [cit. 09-05-2010]. Dostupné v archivu pořízeném dne 26-07-2011. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]