Sklenářův dolík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sklenářův dolík je název lokality v Kutné Hoře v městské části Žižkov.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní název Sklenářova dolíku byl lom Na Ptáku. V 16. a 17. století byl bohatým zdrojem materiálu. Kámen z tohoto lomu se použil dokonce na stavbu sedleckého kláštera a později (od r. 1519) i na stavbu chrámu svaté Barbory.

Protože byl tento lom cenným zdrojem bohatství, vedlo se o něm několik sporů, např. s jezuity. Poslední spor byl vyřešen r. 1690 rozdělením lomu na poloviny. Levou část získalo město (nynější Sklenářův dolík), pravou část sedlecký klášter (pole k cestě na Kuklík). Po vyčerpání zásob koupili lom soukromníci. Jedním z majitelů byl sklenář Vojtěch Svoboda, po něm dostal své současné jméno. Pro přilehlou oblast se stal důležitou jímkou vod při přívalových deštích, proto majitelé nesměli stavět ochranné hráze pro odpuzení vody.[1]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Sklenářův dolík v Kutné Hoře v městské části Žižkov byl po dvouletých úpravách prostoru slavnostně otevřen 1. října 2016.[2][3] Jedná se o lesopark, který se díky kutnohorským neziskovým organizacím proměnil v odpočinkové místo pro veřejnost. Byly zde vybudovány cesty s prašným povrchem, vznikla naučná stezka a několik odpočinkových míst se stoly a lavičkami. Celý projekt, jeho barvená skica, vznikala pod pečlivým dohledem skautů a spolku Denemark a zároveň ve spolupráci s dendrology z Kutné Hory. Pod celou studií je podepsaný architekt Ing. Jan Dřevíkovský.[4]

Dřeviny ve Sklenářově dolíku[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historie Sklenářova dolíku – Sklenářův dolík. sklenaruvdolik.cz [online]. [cit. 2017-04-24]. Dostupné online. 
  2. Sklenářův dolík v Kutné Hoře se v sobotu otevřel veřejnosti :: Regionální zpravodajství. www.svoboda.info [online]. [cit. 2017-04-24]. Dostupné online. 
  3. TRNKA, Michal. Sklenářův dolík v Kutné Hoře: nové místo pro vycházky, odpočinek i poučení. Český rozhlas [online]. 2016-10-01 [cit. 2017-04-25]. Dostupné online. 
  4. Sklenářův dolík je otevřen! – Sklenářův dolík. sklenaruvdolik.cz [online]. [cit. 2017-04-24]. Dostupné online. 
  5. Mapa dřevin – Sklenářův dolík. sklenaruvdolik.cz [online]. [cit. 2017-04-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]