Richard Augustin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Richard Augustin
Narození13. května 1975
Kaplice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánímalíř, grafik, designer
Webová stránkawww.studio-augustin.eu
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Richard Augustin je současný evropský malíř a designér. Narodil se v České republice v roce 1975, kořeny zapustil také na španělské Mallorce a v indické Goe, kde provozuje své umělecké ateliéry.

Bio[editovat | editovat zdroj]

Augustin je umělecký autodidakt. Původním vzděláním technický inženýr, jako grafik a art director dlouhodobě působil v řadě evropských vydavatelství. Postupně experimentoval s fotografií, filmovou tvorbou a malbou[1]. Roku 2002 uspořádal první autoskou výstavu, jeho obrazy se následně dostaly do soukromých galerií[2]. V roce 2008 otevřel první Studio Augustin na pronajaté faře v Pyšelích, která se záhy stala vyhledávaným kulturním a společenským centrem. Během českého předsednictví v radě EU v roce 2009 vystavoval[3] v Evropském parlamentu souběžně s Davidem Černým a jeho Entropou. Absolovoval tvůrčí pobyty ve Francii a Španělsku společně s Miroslavem Jiránkem, Bohumilem Eliášem, Romanem Brichcínem, Tomášem Hřivnáčem a dalšími osobnostmi kolem pražské galerie La Femme. V roce 2013 uspořádal pop-artovou výstavu v indické galerii Gitanjali (Panaji, Goa), do jeho tvorby vstoupil vliv Indie a východních kultur. V roce 2015 se přesunul na španělskou Mallorku,[4] kde otevřel vlastní studio a galerii. Augustinovi obrazy se postupně dostaly do soukromých sbírek na všech 5 kontinentech, v roce 2021 otevřel Augustin studio v pražských Nuslích.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Catherine and Elis by Augustin, 2008

Originální tvorba[editovat | editovat zdroj]

Augustin je charakteristický převážně figurálními obrazy, které sám nazývá LIFE. Nezapře inspiraci kubismem[5] či moderním grafickým designem.

Holy Cow by Augustin, 2013

Pop Art[editovat | editovat zdroj]

Augustinovy POP[6] obrazy a serigrafie přiznávají inspiraci dílem Andyho Warhola, s nímž má autor společné kořeny a umělecký přístup. Augustin volí témata, která na Warholovo dílo navazují a dále jej rozvíjí populárními motivy známých osobností, zvířat[7], zápalek, poštovních známek či bankovek.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. I60.CZ. i60.cz: Malíř Richard Augustin: Vlastně mohu poděkovat zlodějům. www.i60.cz [online]. [cit. 2023-05-17]. Dostupné online. 
  2. V Galerii V Kopci vystavuje Richard Augustin | I-NOVINY.cz. www.i-noviny.cz [online]. [cit. 2023-05-18]. Dostupné online. 
  3. Špidla zpestřil Brusel street a pop artem. ČT24 [online]. [cit. 2023-05-18]. Dostupné online. 
  4. HTTPS://WWW.IUMENI.CZ, iUmeni cz-. Chtěl mít moře, lodě a hory. Český malíř našel vše na Mallorce.. iUmeni.cz [online]. [cit. 2023-05-17]. Dostupné online. 
  5. Richard Augustin vzdává hold kubismu - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2023-05-17]. Dostupné online. 
  6. Pop art a futurismus v Galerii La Femme. ČT24 [online]. [cit. 2023-05-17]. Dostupné online. 
  7. Když se zvíře povede, je to čistá radost. ČT24 [online]. [cit. 2023-05-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]