Prineha Narang

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prineha Narang
Prineha Narang (2020)
Prineha Narang (2020)
Narození27. září 1989 (34 let)
Alma materKalifornský technologický institut
Drexelova univerzita
PracovištěHarvardova univerzita (od 2017)
Kalifornská univerzita v Los Angeles
Oborquantum materials
OceněníForbes 30 Under 30 (2017)
Faculty Early Career Development (CAREER) Award (2020)
Mildred Dresselhaus Prize in Nanoscience and Nanomaterials (2021)
Guggenheimovo stipendium (2023)
Cena Marie Göppertové-Mayerové (2023)
… více na Wikidatech
Webnaranglab.ucla.edu/people/prineha-narang/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prineha Narang (* 27. září 1989)  je americká fyzička a vědkyně zabývající se interdisciplinárními oblastmi na pomezí fyziky, chemie a inženýrství. Zabývá se průnikem výpočetní vědy, teorie kondenzované hmoty, kvantové fotoniky (interdisciplinární a multidisciplinární nauka zabývající se vznikem a využitím fotonů) a kvantové informační vědy.

Je profesorkou fyzikálních věd a vedoucí katedry Howarda Reisse na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (University of California, Los Angeles - UCLA). Zastává vedoucí role v různých centrech ministerstva energetiky, ministerstva obrany a Národní vědecké nadace. V současné době také pracuje jako americká vědecká vyslankyně schválená ministrem zahraničí, aby identifikovala příležitosti pro vědeckou a technologickou spolupráci. V roce 2023 získala Guggenheimovo stipendium od nadace Solomon R. Guggenheima.

Její práce je mezinárodně uznávána a dostala za ní řadu ocenění (cena Mildred Dresselhausové, cena IUPAP pro mladé vědce v oblasti výpočetní fyziky v roce 2021, Besselova cena od Nadace Alexandra von Humboldta a cena Max Planck Sabbatical Award od Společnosti Maxe Plancka. V roce 2020 obdržela cenu National Science Foundation CAREER Award, byla jmenována Moore Inventor Fellow od Nadace Gordona a Betty Mooreových, CIFAR Azrieli Global Scholar od Kanadského institutu pro pokročilý výzkum a Top Innovator od MIT Tech Review).

Mládí a vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Nanočástice CuO (snímek ze skandovacího elektronového mikroskopu SEM)

Narang získala bakalářský titul v oboru vědy o materiálech na Drexel University ve FiladelphiiPensylvánii, kde pracovala pod dohledem Yury Gogotsiho na designu nanomateriálů (materiály zkoumané v nanoměřítku - jeden nanometr je 10−9 neboli 1 miliardtina metru). Tituly M.S. a Ph.D. získala v aplikované fyzice na California Institute of Technology (Caltech), kde

Snímek nanočásticových výstupků na povrchu listu lotosu, které mají hydrofobní efekt (odpuzují vodu)

spolupracovala s Harrym A. Atwaterem (na interakcích světla a hmoty) a Williamem A. Goddardem (na teoretické a výpočetní chemii). Narang se zabývala zejména kvantovou plazmonikou (studium nanoplazmonických struktur, zejména s ohledem na jejich kvantové vlastnosti a jejich využití pro kvantové technologie) a nitridovými materiály pro optoelektronická zařízení. Na Caltechu byla její práce podporovaná Resnick Sustainability Institute a NSF Graduate Research Fellow.

Výzkum a kariéra[editovat | editovat zdroj]

  • Narang začala jako Ziff Environmental Fellow na Harvardově univerzitě Center for the Environment. A poté pracovala jako odborná asistentka na John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences na Harvardově univerzitě. Zabývala se tam interakcí kvantových materiálů s elektromagnetickým zářením.
  • V roce 2016 nastoupila na Massachusetts Institute of Technology (MIT) a pracovala jako výzkumná pracovnice s Marin Soljacic a Johnem Joannopolous na teorii kondenzovaných látek. Zabývala se vývojem výpočetních modelů pro předpovídání kvantových interakcí a snažila se lépe porozumět excitovanému stavu a nerovnovážným jevům. Zajímala se o design optimalizovaných materiálů z pohledu inženýrství atomu. Tato zjištění pak slouží pro návrh nových materiálů a prostředků.
  • V roce 2017 byla Narang jmenována na fakultu Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences. Zabývala se interakcí světla a hmoty. Navrhla kvantové snímací zařízení, které dokáže detekovat a identifikovat izolované molekuly.
  • Fotony v podobě laserových paprsků
    Je průkopnicí vývoje ukládání kvantových informací a jejich převodu na fotony předpovídáním barevných center ve 2D a 3D materiálech. Přesné pochopení interakce světla a hmoty by umožnilo ovlivňovat chemické reakce na úrovni atomů a molekul.
  • Studuje optické, tepelné a elektronické chování materiálů v nanorozměrech, což by v aplikacích umožnilo zavedení zcela nových technologií.
  • Od roku 2022 se její interdisciplinární skupina NarangLab přesunula na UCLA, kde zkoumají témata na pomezí výpočetní vědy, teorie kondenzované hmoty, kvantové fotoniky (obor na rozhraní fyzikálníchtechnických věd, který se zabývá vlastnostmi a metodami využití fotonů) a kvantové informační vědy. Její práce staví na desetiletích pokroku v nanovědě, která přiblížila schopnost vytvářet materiály na základě atomů.
  • Je zakladatelkou a technologickou ředitelkou společnosti Aliro, která se zabývá kvantovou síťovou platformou. Společnost vyvinula Q.compute (platforma pro identifikaci správného kvantového výpočetního systému pro danou aplikaci) a Q.network (platforma pro navrhování efektivních kvantových sítí).
  • V roce 2021 pomáhala organizovat workshop Národní akademie věd, inženýrství a medicíny (NASEM) na téma: "Koncepty kvantových věd v posílení technologií snímání a zobrazování: Aplikace pro biologii – workshop".
  • Vedle svého výzkumu vyvinula vysokoškolský program v kvantovém inženýrství.

Ocenění a vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

  • 2017 – Forbes 30 pod 30 (seznamů nadějných lidí mladších 30 let, který každoročně vydává časopis Forbes)
  • 2018 – účastník Světového ekonomického fóra Young Global Leaders
  • 2018 – MIT Technology Review TR35 Innovator
  • 2018 – CIFAR Azrieli Global Scholar
  • 2018 – cena Nadace Gordona a Betty Mooreových Moore Inventor Fellow
  • 2020 – cena National Science Foundation CAREER Award
  • 2021 – cena IUPAP Young Scientist Prize in Computational Physics
  • 2021 – cena Max Planck Sabbatical Award od Max Planck Society
  • 2021 – cena Friedricha Wilhelma Bessela za výzkum (Besselova cena) od Nadace Alexandra von Humboldta
  • 2021 – cena Mildred Dresselhausové za "mimořádný přínos v oblasti kvantové vědy a technologie".
  • 2022 – cena Outstanding Early Career Investigator Award od Materials Research Society. Narang byla vybrána "pro kritické pokroky v chápání fyziky materiálů, optických věd a topologie pro predikci a návrh kvantových materiálů".
  • 2023 – cena Maria Goeppert Mayer od Americké fyzikální společnosti "za průkopnický vývoj přístupů ab initio výpočetní fyziky k párování světla a hmoty a nerovnovážné dynamice a jejich aplikaci na porozumění, predikci a návrh kvantových materiálů."
  • 2023 – získala Guggenheimovo stipendium od John Simon Guggenheim Memorial Foundation in Physics.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Prineha Narang na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]