Kalifornský technologický institut

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kalifornský technologický institut
California Institute of Technology
Logo univerzity
Logo
Motto
The truth shall make you free
Datum založení1891
Počty akademiků
Studentů celkem2 397 (2021) a 2 238 (2017)
Další informace
AdresaKalifornie, Spojené státy americké
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíORCID, Federace digitální knihovny, LIGO Scientific Collaboration, arXiv, Association of American Universities, American Council on Education, Higher Education Leadership Initiative for Open Scholarship, Research Data Alliance, Koalice síťových informací a National Digital Stewardship Alliance
caltech.edu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kalifornský technologický institut, anglicky California Institute of Technology, krátce Caltech, je soukromá univerzita se zaměřením na výzkum v oblasti vědy, technologie a inženýrství. Nachází se ve městě Pasadena v USA. Pro NASA zajišťuje provoz Jet Propulsion Laboratory. Caltech v roce 2019 navštěvovalo 2233 studentů[1] a jedná se o jednu z nejuznávanějších světových univerzit.[2] Z této školy pochází 17 držitelů Nobelovy ceny.[3]

Součástí této univerzity je Spitzer Science Center (SSC) – operační centrum pro analýzu dat ze Spitzerova vesmírného dalekohledu, které v rámci tohoto projektu spolupracuje s Jet Propulsion Laboratory.

Významní absolventi[editovat | editovat zdroj]

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Do prostředí této univerzity je umístěn děj seriálu Teorie velkého třesku.
  • Absolventem Caltechu je i Walter White, hlavní postava seriálu Perníkový táta.
  • Studentkou a poté i absolventkou Caltechu se stala jedna z hlavních postav z populárního amerického seriálu Taková moderní rodinka Alex Dunphy, dcera Philla a Claire.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. College Board At A Glance [online]. California Institute of Technology [cit. 2008-07-19]. Dostupné online. (Anglicky) 
  2. ScienceWatch - Top Ten Universities [online]. [cit. 2008-07-19]. Dostupné online. 
  3. Nobel Laureates and Universities [online]. The Nobel Foundation (Nobelova Nadace) [cit. 2008-07-19]. Dostupné online. (Anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]