Podněsterská vlajka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
lícová a rubová strana se liší Podněsterská vlajka
Poměr stran: 1:2
Rubová strana Podněsterská vlajka (rubová strana)

Vlajka Podněstří je vlajkou nezávislého státu, který však není mezinárodně uznán. Stát se za podpory Ruska odtrhl od Moldavska.

Vlajka je totožná s vlajkou bývalé Moldavské SSR. Přesnou podobu a způsob užívaní stanovuje Zákon o státní symbolice Podněsterské moldavské republiky z roku 2000.[1]

Vlajku Podněstří tvoří červený list o poměru stran 1:2, v jehož středu je zelený pruh široký čtvrtinu celkové šíře vlajky. V levém rohu horního červeného pruhu jsou vyobrazeny žlutý srp a kladivo, nad nimi červená, pěticípá, žlutě orámovaná hvězda. Rozměry srpu a kladiva jsou dány pomyslným čtvercem, jehož strana měří pětinu celkové šíře vlajky. Ostrý konec srpu se dotýká středu horní strany čtverce, konce rukojetí kladiva a srpu se dotýkají dolních rohů čtverce. Pěticípá hvězda je vepsána do pomyslné kružnice, jejíž průměr je dán desetinou celkové šíře vlajky a dotýká se středu horní strany pomyslného čtverce. Svislá osa srpu, kladiva a hvězdy je vzdálena od žerďového okraje desetinu šíře vlajky. Vzdálenost středu hvězdy od horního kraje je dána desetinou celkové šíře vlajky.

Srp, kladivo a hvězda jsou vyobrazeny pouze na lícové straně vlajky. Připouští se i užití vlajky bez srpu, kladiva a hvězdy s výjimkou státních institucí a organizací, tedy pro národní, nikoliv státní vlajku.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Současná vlajka Podněstří byla přijata roku 1952 jako vlajka Moldavské sovětské socialistické republiky (v rámci Sovětského svazu) a plnila tuto funkci do 27. dubna 1990, kdy nově zvolený předseda Nejvyššího sovětu Moldavské SSR Mircea Snegur prosadil rumunskou trikolóru se znakem (viz Moldavská vlajka). Vzhledem k rostoucímu národnostnímu napětí v zemi tento akt považovali představitelé ruské menšiny za další krok k rumunizaci Moldavska. Část úředních budov v ruskojazyčném podněsterském regionu odmítla novou vlajku vyvěsit a ponechala vyvěšené staré, červenozelené vlajky.[3] Po vyhlášení Podněsterské moldavské SSR 2. září 1990 byla tato vlajka přijata opětovně státní vlajkou nové republiky.

27. srpna 1991 vyhlásilo Moldavsko nezávislost na Sovětském svazu, ale již o dva dny dříve Nejvyšší sovět Podněsterské moldavské SSR vydal Deklaraci o nezávislosti. 5. listopadu byla z názvu země vypuštěna slova "sovětská socialistická", na vlajku tato změna neměla vliv.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]