Pod křídlem tajfunu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pod křídlem tajfunu
Původní názevPod křídlem tajfunu
Jazykčeština
VydavatelAlbatros, nakladatelství pro děti a mládež
Datum vydání1980
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pod křídlem tajfunu je název společného českého vydání dvou detektivních povídek od ruských sovětských spisovatelů. První z nich je Tajfun (1976, Тайфун) od Viktora Alexejeviče Pronina (19382023) a druhou Křídlo tajfunu (1975, Крыло тайфуна) od Nikolaje Ivanoviče Korotějeva (19271978). Povídky spojuje to, že jejich děj je situován do vzdálených východních oblastí Sovětského svazu a že do děje významně zasahuje tajfun.

Povídky vydalo roku 1980 nakladatelství Albatros jako 136. svazek své sešitové edice Karavana, přeložili je Jaroslava Bitzanová a Julie Heřmanová a ilustroval Jiří Pavlík.

Obsah knihy[editovat | editovat zdroj]

  • Viktor Alexejevič Pronin: Tajfun. Povídka se odehrává na Sachalinu ve městě Južno-Sachalinsk a v jeho okolí a popisuje práci kriminalistů, kteří mají za úkol dopadnout pachatele velké loupeže v místním obchodním domě. Tomu tajfun zabrání uprchnout.
  • Nikolaj Ivanovič Korotějev: Křídlo tajfunu. Povídka popisuje boj s nelítostným pytlákem v tajze východní Sibiře, který vybíjí celá stáda jelenů maralů, aby se obohatil prodejem léčivých látek z jejich paroží a který se neštítí ani vraždy. Snaží se tajfun využít ke svým záměrům, ale díky odvážným kriminalistům je dopaden.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]