Operační prostor Alpské předhůří

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Operační prostor Alpské předhůří
Operationszone Alpenvorland
Zona d'operazioni delle Prealpi
 Italské království 19431945 Italské království 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Obyvatelstvo
Státní útvar
operační území/komisariát
Velkoněmecká říšeVelkoněmecká říše Velkoněmecká říše
Vznik
Zánik
Státní útvary a území
Předcházející
Italské království Italské království
Následující
Italské království Italské království

Operační prostor Alpské předhůří (německy Operationszone Alpenvorland (OPAP), italsky Zona d'operazioni delle Prealpi) byl německý prostor v oblasti alpského předhůří, který byl vytvořen za druhé světové války.

Původ[editovat | editovat zdroj]

OPAP byl založen 10. září 1943 okupací oblasti německým Wehrmachtem, jako reakce na spojenecké příměří s Itálií. Zahrnoval provincie Belluno, Bolzano a Trento. Ve stejný den byl vytvořen Operační prostor pobřeží Jaderského moře který zahrnoval provincie Udine, Gorizia, Terst, Pula, Rijeka, Kvarnerský záliv a Lublaň. Oba operační prostory od 23. září formálně patřily k Italské sociální republice.

Správa[editovat | editovat zdroj]

OPAP byl spravován vysokým komisařem Franzem Hoferem. Prostor byl spravován jako součást říšské župy (Reichsgau) Tyrolsko-Vorarlbersko. Hlavním městem bylo Bolzano. Italský vliv byl silně omezen Němci, kteří nařídili obnovu zemských hranic z roku 1919. Italští vysocí úředníci v Jižním Tyrolsku byli donuceni k rezignaci a nahrazeni německy mluvícími starosty z řad místního obyvatelstva, ztotožňujícími se s Třetí říší. V září 1943 byl německý jazyk postaven na úroveň italštiny. Fašistické noviny v italštině byly zakázány, stejně jako jejich dovoz z Italské sociální republiky. Fašistická strana byla postavena mimo zákon.

Prosazování německých předpisů bylo zajišťováno organizací Südtiroler Ordnungsdienst (SOD, civilní policie Jižního Tyrolska).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Operational Zone of the Alpine Foothills na anglické Wikipedii.