Obchodní dům Prior (Teplice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obchodní dům Prior v Teplicích
Poloha
AdresaTeplice, ČeskoČesko Česko
Ulicenáměstí Svobody v Teplicích
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prior je název pro bývalý obchodní dům, který se nacházel v Teplicích. Nacházel se na Náměstí svobody, tehdy Marxově náměstí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Třípatrová budova byla nápadná především díky svému keramickému obkladu, který byl v architektuře své doby pro ČSSR typický. Nápadné byla rovněž i dvě schodištní přístavby, které byla stavebně odděleny od zbytku areálu. Autorem projektu byl architekt Jaromír Liška, který mimo jiné vyprojektoval i některé další obchodní domy své doby, např. v České Lípě.

Součástí fasády stavby byla také keramická mozaika od sochaře Tomáše Rafla a Růženy Raflové.[1]

Obchodní dům byl projektován jako objekt, který měl prodávat veškerý sortiment s výjimkou nábytku a podlahovou plochou o rozloze 4000 m2 První dvě patra sloužily pro obchodní prostory, stejně jako přízemí, ve třetím patře se potom nacházely prostory zázemí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Přestavbu této části Teplic stvrdil územní plán města, schválený v roce 1977. Původní domy měly být odstraněny a na jejich místě měly vyrůst objekty pro veřejnou vybavenost.

Obchodní dům byl postaven v letech 1981[2]1984.[3] Vznikl na místě bloku domů (tzv. Teplický špalíček), který byl kvůli tomu stržen. Celé okolí náměstí Svobody bylo přebudováváno na počátku 80. let 20. století; vznikala zde ještě telekomunikační budova a dále areál ubytovny. Kvůli vzniku přístupové silnice k novému obchodnímu domu byl ještě v roce 1986 zbourán areál bývalých Městských lázní.

Realizace obchodního domu provázely komplikace. Otevření stavby se oddalovalo a oproti projektu bylo nakonec ještě odstraněno čtvrté patro, čímž byl narušen původní koncept podoby Náměstí svobody.

V obchodním domě byly první eskalátory v Teplicích.

Bourán byl v letech 20122013.[2] Na jeho místě vyrostlo obchodní centrum více odpovídající trendům nakupování druhé dekády 21. století (OC Galerie Teplice).

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jana Zajoncová: Architektura a urbanismus Mostu, Litvínova a Teplic, 1945 - 1989 (bakalářská práce)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Profil mozaiky na stránkách Sochy a města (česky)
  2. a b V Teplicích začalo bourání Prioru. Na jeho místě vyroste obchodní dům. iDNES. Dostupné online [cit. 2023-11-09]. 
  3. Okachlíkovaný Prior. Co jste možná o tomto komunistickém symbolu nevěděli. Teplický deník. Dostupné online [cit. 2023-11-08]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]