Nikolaj Filosofovič Ornatskij

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Nikolaj Filosofovič Ornatskij
Mučedník
Narození4. květnajul./ 16. května 1886greg.
Petrohrad, Ruské impérium
Úmrtísrpen 1918
Petrohrad, Ruská sovětská federativní socialistická republika
Svátek31. květen
(13. červen) gregoriánský kalendář
Svatořečen20. srpna 2000
Ruská pravoslavná církev
Uctíván církvemiRuská pravoslavná církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Nikolaj Filosofovič Ornatskij (4. květnajul./ 16. května 1886greg., Petrohrad – srpen 1918, Petrohrad) byl ruský lékař, laik ruské pravoslavné církve a mučedník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 4. května 1886 v Petrohradu v rodině kněze Filosofa Ornatského.

Studoval na 10. Petrohradském gymnáziu a poté odešel na studia na Carskou vojensko-lékařskou akademii. Během studií byl členem Společnosti pro šíření náboženské a mravní výchovy, vedené jeho otcem a aktivně se účastnil na vytvoření chrámového sboru v chrámu svatého Serafima Sarovského na stanici Grafskaja.

Roku 1910 promoval na akademii a roku 1911 byl přidělen jako mladší lékař u 197. pěšího lesního pluku. Stejného roku byl přidělen pro vědecké a praktické zlepšení do Sveaborgského lazaretu. V letech 1911-1914 sloužil jako lékař u 199. kronštadtského pěšího pluku.

Roku 1913 se oženil s dívkou Serafimou, dcerou protojereje Ioanna Uspenského, kněze leibgvardského finského pluku. Spolu měli dvě dcery; Irinu (nar. 1917) a Jelenu.

Roku 1914 se zúčastnil bojů jako součást 6. automobilové roty 9. armády a byl vyznamenán třemi řády. Po skončení první světové války se vrátil domů, nastoupil na soukromou lékařskou praxi a zpíval v chrámovém sboru.

Byl zatčen 19. července 1918 spolu se svým otcem a bratry Borisem a Vladimirem. Mezi 15.-30. srpnem byli všichni zastřeleni. Těla popravených byla pravděpodobně vhozena do Finského zálivu.

Důvodem zatčení bylo; dne 19. ledna 1918 byl v Alexandro-Něvské lávře smrtelně zraněn jeho strýc, manžel sestry jeho matky Petr Ivanovič Skipetrov. Jeho otec protojerej Filosof pronesl na pohřbu zabitého kněze kázání a neohroženě odsoudil bolševiky. Opakovaně mluvil o tom, aby se Rusové sjednotili kolem chramů a aby chránili svatyně jejich země. Po vraždě otce Petra Skipetrova zorganizoval obranu výše zmíněné lávry a uspořádal do ní průvody ze všech chrámů Petrohradu.

Kanonizace[editovat | editovat zdroj]

Dne 20. srpna 2000 ho Ruská pravoslavná církev svatořečila jako mučedníka a byl zařazen mezi Sbor všech novomučedníků a vyznavačů ruských.

Jeho svátek je připomínán 13. června (31. května – juliánský kalendář).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]