Národní portrétní galerie (Londýn)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
National Portrait Gallery
Údaje o muzeu
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
AdresaLondýn, Spojené království
Založeno1856
Kód památky1066285
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní portrétní galerie je umělecká galerie v centru Londýna, otevřená roku 1856. Její sbírky obsahují portréty významných postav britské historie s ohledem na význam portrétované osobnosti. Kolekce obsahuje fotografie a karikatury stejně jako obrazy, kresby a sochy. Po vzoru této galerie vznikly další národní portrétní galerie v jiných, zejména anglosaských zemích.

Ne všechny portréty jsou významné z uměleckého hlediska i když sbírka obsahují vlastní podobizny Williama Hogartha, sira Joshuy Reynoldse a jiných významných britských malířů. Některé z nich, například společný portrét účastníků konference v Somerset House roku 1604, jsou významnými historickými dokumenty samy o sobě. Některá díla jsou spíše ceněna pro svou kuriozitu než uměleckou hodnotu, například portrét Eduarda VI., portrét sester Charlotte, Emily a Anny Brontëových od Patricka Branwelal Brontëho nebo socha královny Viktorie a prince Alberta ve středověkých kostýmech. Portréty žijících postav byly poprvé zahrnuty do sbírek roku 1969.

Řada z lidí, kteří se nechali portrétovat ve fotografickém studiu Fredericka Scotta Archera, náležela k známým osobnostem své doby (Marquis of Northampton, Lord Albert Conyngham, William Smith). Jejich portrétní fotografie vytvořené Archerovým studiem jsou k vidění v této galerii. Z fotografických děl sbírky obsahují tři snímky českého fotografa Ericha Auerbacha.[1]

Do budovy na sever od sousední Národní galerie byla přemístěna roku 1896. Původní budova byla rozšířena dvakrát. První rozšíření, financované lordem Deveenem roku 1933, se rozprostírá kolem Orange Street a druhé pořízené za přispění Christophera Ondaatje pochází z roku 2000. Tato přístavba se nachází mezi budovami Národní galerie a National Portrait Gallery a je pozoruhodná svým obrovským pohyblivým schodištěm zasahujícím do dvou poschodí.

Kromě stálé expozice historických portrétů vystavuje galerie i sbírku současných prací, předvádí portréty z dílny současných autorů a pořádá každoroční soutěž BP Portrait Prize.

Doprava – metro – Charing Cross, Embankment, Leicester Square.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]