Na'omi Ben Ami

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na'omi Ben Ami

Narození1960
Černovice, Sovětský svaz
Národnostizraelská
Alma materHebrejská univerzita v Jeruzalémě
Profesepolitička a diplomatka
OceněníŘád cti
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Na'omi Ben Ami (hebrejsky נעמי בן עמי‎‎‎; * 1960 Černovice, Sovětský svaz) je izraelská diplomatka, která působila jako ředitelka organizace Liškat ha-kešer.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Černovicích a většinu dětství strávila v Kazachstánu, kde její rodiče pracovali. Rodina Ben Ami emigrovala do Izraele v roce 1973, když jí bylo 13 let. Rodina žila v Dimoně a později v Jeruzalémě. Ben Ami studovala na gymnáziu Rechavja a působila jako úřednice na centrálním velitelství. Vystudovala mezinárodní vztahy a sovětská studia na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a začala také studovat magisterský obor ruská historie. Začala pracovat na Ministerstvu zahraničních věcí v roce 1986 jako studentka. Působila na několika diplomatických pozicích, mimo jiné v Lisabonu a Rize. Později působila jako politická poradkyně na izraelském velvyslanectví v Moskvě. V letech 2003 až 2006 působila jako izraelská velvyslankyně na Ukrajině, a to i během Oranžové revoluce.[1]

Je vdaná za Udiho, s nímž se seznámila na Ministerstvu zahraničních věcí, a je matkou dvou dětí.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku נעמי בן עמי na hebrejské Wikipedii.

  1. יוצאת מהמחתרת. Ha'arec [online]. [cit. 2022-08-27]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  2. MELMAN, Yossi. Israeli Ambassador to the Ukraine Appointed Head of Nativ. Ha'arec [online]. 2006-10-26 [cit. 2022-08-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]