Milan Steigerwald

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Milan Steigerwald
Milan Steigerwald (2010)
Milan Steigerwald (2010)
Základní informace
Narození13. června 1961 (62 let)
Československo Praha, Československo
ŽánryKlasická hudba, rock
Povolánískladatel, klavírista, producent, vydavatel
Nástrojeklavír, syntetizátor
Příbuzná témataPavla Forest, RockOpera
Web[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Milan Steigerwald (* 13. června 1961 v Praze) je český hudební skladatel, klavírista, producent a vydavatel[1].

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Studoval na ZUŠ ve Španělské ulici v Praze (klavír u prof. Pavla Tesaříka a prof. Anny Fejerové–Bělohlávkové). Dosahuje velkých úspěchů v celorepublikových klavírních soutěžích. Ve svých 12 letech slyšel poprvé při jízdě rodinným vozem skladbu Smoke On The Water od kapely Deep Purple - to mu navždy změnilo život. Od roku 1976 studuje na Gymnáziu Na Zatlance, od roku 1980 na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Ve stejném roce zakládá a vede kultovní undergroundovou kapelu HARMASAN. Od roku 1983 se stává frontmanem jazzrockového uskupení Váleček. Věnuje se koncertní a studiové praxi jako hráč i aranžér (různé rockové a jazzové skupiny, FYSIO, Taneční orchestr Československého rozhlasu, Orchestr Československé televize). V letech 1984-1988 studuje na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze (u prof. Anny Šenflukové a prof. Jana Vrány klavír a u prof. Věroslava Neumanna kompozici) - zde se seznámí se svou současnou partnerkou, Pavlou Forest.

V roce 1987 zakládá spolu s Pavlou Forest rockovou kapelu KING SIZE international rock band. Pavla se stává leadrem King Size a Milana inspiruje k jejímu názvu.[2] Kapela KING SIZE je aktivní až do roku 2006. V roce 2011 se uskutečnilo jedno exkluzivní vzpomínkové vystoupení v rámci koncertní show k příležitosti 50. narozenin Milana Steigerwalda.[3]

Od roku 1988 spolupracoval s „Experimentálním studiem českého rozhlasu v Praze“ a navazuje přátelství s hudebním skladatelem Jindřichem Brabcem. Od roku 1988 do roku 1994 studuje na Pražské státní konzervatoři (obor skladba u prof. Angelo Michajlova a obor klavír u prof. J. Tomana). V roce 1990 získal stipendium na Berklee College of Music v Bostonu a obsadil druhé místo v národní skladatelské soutěži Děčínská kotva. O dva roky později se stává laureátem ceny Pabla Cassalse za písňový cyklus Requiem.

Roku 1993 zakládá Agenturu Příkrý les (agenturní a koncertní činnost, vydavatelství), která funguje dodnes. Ve stejném roce bývá často volen jako „sex-symbol“ nebo „osobnost“ roku (skupina King Size pak „objevem roku“) v časopisech jako Rock Report nebo Big Bang. V letech 1994-1996 působí jako pedagog v rockové škole Come to Jam na pražských Stodůlkách. Absolvuje studijní a pracovní pobyty v Anglii na University of Guildford, ve francouzském městě Quimper, na německém ostrově Sylt a také v New York City.

Od roku 1996 do roku 2000 se věnuje živé hudební performance Sight from the Trance. Ve stejné době se věnuji i producentské a vydavatelské činnosti v oblasti vážné hudby - spolupracuje s mezzosopranistkou Olgou Štěpánovou a varhaníkem Jaroslavem Tůmou. Od roku 2000 spolupracuje s japonským flétnistou Yoshimi Oshimou, violoncellistou Petrem Hejným, varhaníkem a hráčem na dobové kladívkové nástroje Jaroslavem Tůmou, klavíristou Norbertem Hellerem (na cyklu klavírních sonát Wolfganga Amadea Mozarta), berlínskou sopranistkou Irenou Troupovou, hobojistkou Liběnou Séquartovou, klezmerskou zpěvačkou Katerynou Kolcovou – Tlustou a dalšími.

Spolu s Pavlou Forest a dalšími tvůrci začal od roku 2004 tvořit a připravovat hudebně-dramatický projekt Antigona RockOpera[4], který měl světovou koncertní premiéru v roce 2006 a divadelní premiéru v roce 2008. Díky tomu vzniká RockOpera Praha, hudebně-dramatický soubor, který od konce roku 2009 působí na své stejnojmenné stálé scéně v pražských Holešovicích. V roce 2009 vydává Milan Steigerwald nahrávku relaxační klavírní hudby Kapky deště a klasické klavírní CD Měsíční Sonáta. To pokřtil na světové koncertní premiéře představení Oidipus Tyranus RockOpera. V roce 2010 uvedla RockOpera Praha světovou divadelní premiéru klasicko-etnické opery Bardo Thödol NewOpera a v roce 2013 první českou metalovou operu 7 proti Thébám.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

  • 1991 - CD King Size: Lovci těl (Popron) - rock
  • 1992 - CD King Size: Jezebel (DTM – Německo) - rock
  • 1993 - CD King Size: Happy Sapiens (Reflex Records) – rock
  • 1995 - CD Duše moderního člověka (Příkrý les) – písňový cyklus, soudobá vážná hudba
  • 1996 - CD Sight from the Trance (Příkrý les) – improvizovaná live kompozice, alternativní ethno
  • 1997 - CD King Size: Romeo a Julie (Příkrý les) – rock
  • 2000 - CD KATRYNA: Yadid Nefesh (Příkrý les) – world music, ethno
  • 2004 - CD King Size: KING SIZE 04 (Příkrý les) - rock, cca 5 videoklipů k této desce v produkci agentury Příkrý les
  • 2006 - Kateryna Kolcová Tlustá – Inspiration Klezmer (záštita Václava Havla)
  • 2008 - 2CD Antigona RockOpera - kompletní studiová nahrávka písní z projektu a bonusový obsah pro PC
  • 2009 - CD Kapky deště - relaxační klavírní hudba, autorské skladby
  • 2009 - CD Měsíční sonáta - klasický klavírní recitál, autorské skladby a bonusový obsah pro PC
  • 2011 - 2CD Oidipus Tyranus RockOpera - kompletní studiová nahrávka písní z projektu a bonusový obsah pro PC

Významné hudební projekty[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]