Michail Vrubel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Michail Alexandrovič Vrubel)
Michail Alexandrovič Vrubel
M. A. Vrubel (autoportrét, 1904)
M. A. Vrubel (autoportrét, 1904)
Narození5.jul. / 17. března 1856greg.
Omsk
Úmrtí1.jul. / 14. dubna 1910greg. (ve věku 54 let)
Petrohrad
Příčina úmrtísyfilis
Místo pohřbeníNovoděvičí hřbitov
Alma materImperátorská akademie umění
Povolánímalíř, sochař, grafik a výtvarník
Manžel(ka)Naděžda Zabela-Vrubelová
Významná dílaBohatýr
Letící démon
Portrét Konstantina Arcybuševa
MecenášAdrian Prachov
OvlivněnýPavel Petrovič Čisťakov
PodpisPodpis
Webová stránkavrubel-world.ru
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michail Alexandrovič Vrubel (Михаил Александрович Врубель, 17. března 1856, Omsk14. dubna 1910, Petrohrad) byl ruský malíř.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vrubelův otec byl vojenský prokurátor polského původu (Wróbel). Michail Vrubel vystudoval práva na petrohradské univerzitě a absolvoval uměleckou akademii. Zpočátku se věnoval převážně duchovnímu umění, studoval zejména byzantské malířství, zároveň však vstřebával vlivy symbolismu a secese. Jeho návrhy na výzdobu kyjevské Katedrály sv. Vladimíra byly proto církví odmítnuty jako příliš avantgardní.

Vrubel se ve své tvorbě často inspiroval literárními díly, ilustroval Tolstého, Shakespeara, Goetha i ruské legendy. Zajímal se o psychologii, měl blízko k nihilismu i mysticismu. Velký vliv na umělce měla návštěva Benátek. Na svých obrazech často užíval bronzový prášek, který míchal do barev, aby dosáhl kovového efektu.[1] Věnoval se také užitnému umění, tvořil sochy a reliéfy, navrhoval nábytek i nádobí. Jeho manželkou byla od roku 1896 operní pěvkyně Naděžda Ivanovna Zabelová, který byla modelem k řadě umělcových obrazů (známý je portrét v kostýmu Labutě z opery Rimského-Korsakova Pohádka o caru Saltánovi).

Od roku 1902 se u Vrubela objevily příznaky duševní choroby, kterou patrně způsobila nedoléčená syfilis.[2] Jeho série obrazů na motivy Lermontovových básní (Sedící démon, Letící démon, Svržený démon) vykazuje příznaky postupného rozpadu osobnosti.[3] V roce 1906 Vrubel oslepl a nemohl dál malovat. Zemřel o čtyři roky později.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]