Martin Šolc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Doc. Martin Šolc
Narození26. března 1949 (75 let)
Praha
Alma materUniverzita Karlova
Povoláníastronom, astrofyzik, popularizátor vědy a překladatel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Martin Šolc (* 26. března 1949 Praha) je pedagog, odborník na fyziku komet i historii astronomie a také její popularizátor. Podílel se na organizaci mezinárodních konferencí, především v oblasti historie vědy, pracoval v redakčních radách řady odborných i populárních časopisů a přeložil několik knižních titulů.

Pedagogická činnost[editovat | editovat zdroj]

Martin Šolc vystudoval v roce 1972 Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, zaměření astronomie a astrofyzika. Poté zde na katedře astronomie a astrofyziky působil jako interní aspirant a posléze odborný asistent.

V roce 1986 se stal docentem astronomie. V letech 1986–1987 získal stipendium Maxe Plancka v Ústavu Maxe Plancka pro jadernou fyziku v Heidelbergu, kde se účastnil na zpracování dat z experimentů na sondách Giotto/Vega k Halleyově kometě.

V roce 1987 se stal vedoucím katedry astronomie a astrofyziky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. V této funkci pokračoval i do roku 1999 poté, kdy se katedra transformovala v Astronomický ústav UK.

V letech 1999–2002 působil jako předseda Asociace Univerzita třetího věku České republiky, v letech pak jako předseda Společnosti pro dějiny věd a techniky při Radě vědeckých společností Akademie věd ČR. Od roku 2010 je členem grémia Rady seniorů ČR, od roku 2014 členem Rady celoživotního vzdělávání Univerzity Karlovy.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Martin Šolc napsal celkem 56 publikací z oboru astrofyziky, fyziky komet a meziplanetární hmoty a 67 původních článků o historii astronomie. Byl autorem nebo spoluautorem celkem 8 učebnic: nejen pro vysoké školy, ale i pro střední (např. Cvičení z fyziky pro 1. ročník gymnázií) a základní školy (Přírodověda: pracovní sešit pro 5. ročník základní školy).

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • v roce 2017 získal v USA Cenu Donalda Osterbrocka za spoluautorský podíl na knize Biographic Encyclopedia of Astronomers, do které napsal 9 životopisů významných astronomů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SUCHAN, Pavel. Cena Františka Nušla za rok 2018 doc. Martinu Šolcovi [online]. Česká astronomická společnost, 2018-11-30 [cit. 2018-12-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Martin Šolc na Wikimedia Commons