Marche-en-Famenne

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marche-en-Famenne
Justiční palác
Justiční palác
Marche-en-Famenne – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátBelgieBelgie Belgie
Jazyk. společenstvíFrancouzské
RegionValonsko
ProvincieLucemburk
ArrondissementMarche-en-Famenne
Marche-en-Famenne
Marche-en-Famenne
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha121,40 km²
Počet obyvatel17 454 (2015)
Hustota zalidnění143,8 obyv./km²
Správa
StarostaAndré Bouchat (od 1986)
Oficiální webwww.marche.be
E-mailinfo@marche.be
Telefonní předvolba084
PSČ6900
Počet zastupitelů25
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marche-en-Famenne (valonsky Måtche-el-Fåmene) je frankofonní město v Belgii. Je správním centrem jednoho z arrondissementů ve valonské provincii Lucemburk a neoficiálním hlavním městem oblasti Famenne. Obec má asi 17 000 obyvatel a kromě vlastní Marche-en-Famenne zahrnuje bývalé obce Aye, Hargimont, Humain, On, Roy a Waha (včetně vesnice Marloie).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Středověk[editovat | editovat zdroj]

V raném středověku byla Marche pouze malá osada na potoku Marchette a patřila nedalekému opatství Stavelot. Ve 12. století se oblast stala součástí hrabství La Roche. Díky ideální poloze na obchodní cestě mezi Namurem a Lucemburkem se Marche rychle vyvinula v město a ve 13. století získala výsadní listinu. Na konci téhož století již měla systém hradeb se dvěma branami, několika strážními věžemi a donjonem. Uvnitř hradeb bylo prosperující tržiště a působilo zde několik církevních institucí, jako např. karmelitánský klášter, založený roku 1473.

Od 16. století[editovat | editovat zdroj]

Když roku 1555 Filip II. Španělský zdědil říši svého otce Karla V., došlo ke značnému omezení svobod španělských Sedmnácti provincií v Nizozemí, což mělo za následek osmdesátiletou válku.

Kostel sv. Rimagila

V reakci na gentskou pacifikaci (dohodu generálních stavů nizozemských provincií o spojenectví proti španělské nadvládě) podepsal v Marche-en-Famenne roku 1577 poloviční bratr Filipa II. don Juan de Austria „věčný edikt“, ve kterém přistoupil na odchod španělských vojsk a přiznal zemi většinu svobod kromě svobody náboženství. Válka však znovu propukla a don Juan zemřel o rok později blízko Namuru.

V 17. století byla na nařízení Ludvíka XIV. zbourána velká část opevnění. O století později do města vstoupila francouzská revoluční vojska a zrušila klášter. Dnes Marche-en-Famenne se svými školami, lehkým průmyslem, vojenským komplexem a turistickými atrakcemi funguje jako centrum pro své okolí.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Ve městě se nachází několik zajímavých budov, jako např. gotický kostel svatého Rimagila z 15. století nebo budova bývalého karmelitánského kláštera.
  • Město má několik muzeí, včetně muzea krajky, které sídlí v jednom z posledních zbytků středověkých městských hradeb a připomíná stovky krajkářů, kteří žili v oblasti Marche v 18. století.
  • Muzeum Famenne se zabývá historií a uměním této oblasti.
Letecký snímek města

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marche-en-Famenne na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]