Krab bradavčitý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKrab bradavčitý
alternativní popis obrázku chybí
Samec kraba bradavčitého
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenkorýši (Crustacea)
Třídarakovci (Malacostraca)
Řáddesetinožci (Decapoda)
PodřádPleocyemata
Infrařádkrabi (Brachyura)
ČeleďEriphiidae
RodEriphia
Binomické jméno
Eriphia verrucosa
Forsskål, 1775
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krab bradavčitý[1] (Eriphia verrucosa) je druh mořského kraba z čeledi Eriphiidae.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Samice kraba bradavčitého
Obrácená samice kraba bradavčitého s viditelným plastronem
Krab bradavčitý

Krab bradavčitý se vyskytuje kolem skal a mořských řas v mořské vodě u skalnatých pobřeží v hloubce až patnáct metrů. Hojně se vyskytuje ve Středozemním moři, ale též v Černém moři a ve východním Atlantském oceánu od Bretaně k Mauritánii až k Azorským ostrovům, ačkoliv jedinci byli nalezeni i na pobřeží hrabství Cornwall ve Velké Británii.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Krab bradavčitý může dosáhnout šířky až 9 cm a délky 7 cm. Karapax je tvrdý, zbarvený hnědě s červeným nebo zeleným nádechem, a jeho přední část zahrnuje tvrdé a ostré hrbolky, které se nacházejí kolem očí. Klepeta jsou masivní a silná s černými čelistmi, nejsou však rovnoměrně velká. Prostor mezi klepetem a tělem je zbarven výrazně oranžově. Krab má pod klepety čtyři páry nohou, které mu umožňují pohyb do strany. Samice se od samce odlišuje fialovým zbarvením na klepetech, nohách a přední části karapaxu.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Během jara krab bradavčitý migruje do mělkých vod s hloubkou nižší než jeden metr. Páření začíná v květnu nebo v červnu. Samice před vylíhnutím larev nosí velké množství vajec na svém plastronu. Z vajec se vylíhnou larvy, které musí projít čtyřmi stádii (zoeamegalopa), než se z nich stanou dospělí jedinci.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Krabi bradavčití se živí různými mlži, plži, raky poustevníčky a mnohoštětinatci. V Černém moři je krab bradavčitý jediným přirozeně vyskytujícím se živočichem, který dokáže zabít invazivní rapanu dravou.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Počty krabů bradavčitých v Černém moři od osmdesátých let 20. století výrazně klesly, proto je na Ukrajině klasifikován jako ohrožený druh, ve Středozemním moři se ale stále vyskytuje ve vysokém počtu. Tento druh je ohrožen převážně eutrofizací a znečišťováním vody.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eriphia verrucosa na anglické Wikipedii.

  1. ONDREJ.ZICHA(AT)GMAIL.COM, Ondrej Zicha;. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2020-07-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]