Kostel svatého Prokopa (Prášily)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Prokopa
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský
OkresKlatovy
ObecPrášily
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézečeskobudějovická
VikariátSušice-Nepomuk
FarnostPrášily
Zasvěcenísvatý Prokop
Další informace
AdresaPrášily, ČeskoČesko Česko
Kód památky101328 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Prokopa stával v Prášilech na Klatovsku. Na místě původní dřevěné kaple ho nechal v letech 1802–1803 vystavět majitel panství, kníže Josef II. ze Schwarzenbergu.

Kostel byl v 50. letech zahrnutý do pohraničního pásma a užíván armádou. Postupně zchátral a v roce 1979 byl odstřelen.

Jeho pozůstatky jsou chráněny jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Poté, co se obec Prášily 5. února 1952 stala součástí vojenského újezdu Dobrá Voda, byl kostel předán do užívání armády. V roce 1960 byl adaptován na kulturní dům, kde se promítaly filmy. Pro tento účel se ze sakristie stal výčep, do hlavní lodi byla doplněna dvoje kamna a zvenčí byly po stranách věže přistavěny záchody. Později byl kostel používán jako tělocvična. V 70. letech už sloužil jen jako přístřešek pro dobytek.

Když se kvůli absenci údržby začala naklánět věž, vydali plzeňští památkáři 14. listopadu 1977 souhlas se zbouráním kostela. Dne 4. ledna 1979 byl odstřelen.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl jednolodní, obdélný se zaoblenými nárožími. Loď měla rozměry 18,4 x 10,77 m a polokruhově zakončený presbytář. K němu byla připojena obdélná patrová sakristie s oratoří na severní straně. V západním průčelí se nacházela hranolovitá věž s mansardovou plechovou bání.[2]

Loď i presbytář byly plochostropé. Uvnitř kostela se nacházely tři oltáře z roku 1855.

Hřbitov[editovat | editovat zdroj]

Severně od kostela se nachází hřbitov. Za komunistického režimu byl zdevastován, z hrobů byly ulámány kříže. Po změně režimu byl pietně upraven.

Dne 2. července 2022 byl vysvěcen nový hřbitov, který ke starému přiléhá ze severovýchodu. Jeho součástí je kaple bez střechy. „Navrhoval jsem ji původně se střechou, nenašlo se na ni ale místo v rozpočtu, nakonec jsem přišel na to, že bez střechy má kaple silnou atmosféru. V 50. letech tady vypadaly domy stejně, většinou jim chyběly střechy, takže ta kaple bez střechy je připomínkou staré Šumavy,“ uvedl její autor, místní architekt Ivan Adam. Uvnitř kaple je umístěna deska se jmény českých i německých rodin, které v Prášilech žily.[3]

Fotogalerie kostela[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2023-09-12]. Identifikátor záznamu 14976490 : Kostel sv. Prokopa, archeologické stopy. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b kostel sv. Prokopa v databázi Poškozené a zničené kostely, kaple a synagogy v České republice
  3. MILOTA, Lukáš. Šumavské Prášily mají nový hřbitov. Dominuje mu kaple bez střechy. Rozhlas.cz [online]. 2022-06-28. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]