Kostel svatého Štěpána (Kirchdorf in Tirol)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Štěpána (Kirchdorf in Tirol)
Místo
StátRakouskoRakousko Rakousko
Spolková zeměTyrolsko
OkresKitzbühel
ObecKirchdorf in Tirol
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provincieslacburská
Diecézeslacburská
DěkanátSvatý Jan
Statusfarní kostel
Další informace
AdresaDorfplatz, Kirchdorf in Tirol, RakouskoRakousko Rakousko
Kód památky64384
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Farní kostel svatého Štěpána se nachází v obci Kirchdorf in Tirol v okrese Kitzbühel ve spolkové zemi Tyrolsko v Rakousku. Římskokatolický farní kostel patří do děkanátu Svatý Jan v Tyrolsku v salcburské arcidiecézi. Kostel je památkově chráněn.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1197 byla farnost přifařena ke klášteru svatého Zena v Reichenhallu, inkorporace skončila v roce 1803.

Původně na místě stál již v 8. století raně středověký halový kostel. Dochovaly se zbytky románské stavby z doby kolem roku 1200 a vrcholně gotické stavby z doby kolem roku 1393. Kolem roku 1500 byl kostel z velké části přestavěn v pozdně gotickém slohu.[1] V polovině 18. století byl kostel zbarokizován. Po požáru v roce 1809 byl kostel v letech 1815–1816 znovu postaven.[2] V letech 1912 a 1954 proběhly renovace.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Zděná pozdně gotická stavba kostela se západní věží stojí v centru obce a je obklopena hřbitovem.

Exteriér kostela je jednoduchý členěný pilastrovými pásy. K severní straně zúženého polygonálního závěru (kněžiště) je přistavěna dvoupatrová sakristie. Pozdně gotická západní věž je obdélná stavba o šesti podlažích členěných římsami, zvuková okna jsou kanelovaná a hrotitě klenutá. Věž má nad slepým arkádovým vlysem nad prohnutými štíty jehlanovou střechu z roku 1815. Přízemí věže s bočními hrotitými arkádami má hvězdicovou žebrovou klenbu. Západní portál má hrotitý oblouk, jižní portál je bohatě profilovaný v pozdně gotickém slohu.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Interiér kostela je trojlodní s jednolodním kněžištěm s pětidílnou apsidou. Nástěnné pilíře s jónskými pilastry byly postaveny v roce 1815. Pozdně gotický okrouhle klenutý portál sakristie má železné dveře. Okna, která mají na vnější straně hrotité oblouky, jsou na vnitřní straně zaoblená.

Stropní malby v lodi zobrazují obdarování Šimona Stocka škapulířem od Panny Marie, nad galerií svatého Vavřince mezi císařem Jindřichem II. jako zakladatelem kostela a Kunhutou, v chóru kamenování svatého Štěpána. Autorem nástropních maleb z roku 1816 byl Josef Schöpf.[1] V kostele se nachází figurální náhrobek probošta Erasma Siebenpecka z roku 1565.[3]

Hlavní oltář s dvojitými sloupy a frontonem z kusového mramoru a zlacenými řezbami, hlavicemi a tabernáklem vytvořil Johann Schweinester v roce 1836 nese obraz svatého Štěpána a svatého Vavřince a sochy svatého Virgila a svatého Ruperta, horní obraz zobrazuje Nejsvětější Trojici.[4]

Dva boční oltáře pochází z poloviny 18. století a byly obnovené v letech 1830 a 1840. Boční oltář na evangelijní straně nese oltářní obraz Marie se škapulířem a v horním obraze svatý Josef. Boční oltář na epištolní straně nese obraz Jindřicha II. a Kunhuty a v horním obraze je svatý Michael. Oltářní obrazy namaloval Johann Endfelder a sochy vytvořil Josef Haidem.

Varhany postavila firma Caecilia v roce 1928.

Zvony[editovat | editovat zdroj]

Ve věži kostela visí čtyři ocelové zvony odlité v ocelárně Böhler v Kapfenbergu. Zvony byly vysvěceny v srpnu 1920.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pfarrkirche Kirchdorf in Tirol na německé Wikipedii.

  1. a b c Kirchdorf in Tirol, Pfarrkirche hl. Stephanus. TIROLER KUNSTKATASTER [online]. Land Tirol [cit. 2023-10-20]. Dostupné online. 
  2. Kirchdorf. www.geschichte-tirol.com [online]. [cit. 2023-10-20]. Dostupné online. 
  3. Röm.-kath. Pfarramt Kirchdorf in Tirol. pfarramt-kirchdorf.at [online]. [cit. 2023-10-20]. Dostupné online. 
  4. Pfarrkirche zum Hl. Stephan. www.kitzbueheler-alpen.com [online]. [cit. 2023-10-20]. Dostupné online. (německy) 
  5. Allgemeiner Tiroler Anzeiger. S. 5. anno.onb.ac.at [online]. ANNO, 1920-09-24 [cit. 2023-10-20]. S. 5. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kirchdorf in Tirol, Pfarrkirche hl. Stephanus, Friedhofskapelle. In: Die Kunstdenkmäler Österreichs. Dehio Tirol 1980. S. 415.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]