Kostel svaté Kateřiny (Mutěnice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Kateřiny v Mutěnicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresHodonín
ObecMutěnice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanáthodonínský
FarnostMutěnice
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníKateřina Alexandrijská
Architektonický popis
Stavební slohbarokní
Další informace
UliceFarní
Kód památky15363/7-2344 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svaté Kateřiny je římskokatolický chrám v Mutěnicích v okrese Hodonín. Jde o farní kostel římskokatolické farnosti Mutěnice. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

První písemná zmínka o Mutěnicích pochází z roku 1348. V tuto dobu zřejmě existovala v obci komenda (klášter/tvrz) řádu johanitů, která měla v čele představeného – komtura.[2] Během husitských válek Mutěnice velmi trpěly probíhajícími boji. Za třicetileté války zde zanikla farnost i škola a kostel byl zcela zpustošen.[2] V následujících desetiletích (do roku 1718) byly Mutěnice spravovány z Kyjova a Hodonína.[2]

Zakládací listina duchovní správy v Mutěnicích je datována 5. dubna 1718, kdy zde vznikla Capellania localis, původně pouze expozitura. V březnu 1785 byla v Mutěnicích zřízena samostatná duchovní správa, tzv. Curatia localis (místní duchovní správce již nebyl závislý na hodonínském faráři). V roce 1769 dala císařovna Marie Terezie jako patronka hodonínského panství svým nákladem v Mutěnicích postavit na místě původního zchátralého kostela nový farní chrám.[2] Stavba byla dokončena roku 1775. Současná podoba kostela pochází ovšem převážně až z padesátých let dvacátého století.

Kostel prošel několika významnými stavebními úpravami např. byla rozšířena kruchta, přistavěna sakristie, vybudovány přístavby s oratořemi, zbourána kaple Božího hrobu, zvýšena kostelní věž. Hlavní oltář zdobí obrazy sv. Kateřiny a Nejsvětější Trojice. Současná podoba kostela pochází tudíž převážně až z padesátých let 20. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-02-22]. Identifikátor záznamu 125838 : Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c d Z historie farnosti [online]. farnostmutenice.cz [cit. 2017-12-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]