Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Modřany)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
v Modřanech
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecPraha
ČtvrťModřany
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
DiecézeArcidiecéze pražská
VikariátTřetí pražský
FarnostŘímskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie Praha-Modřany
Statusfarní kostel
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Datum posvěcení13.–14. století
Architektonický popis
Stavební slohBaroko
Výstavba1329
1648 opraven
1881–1883 přestavěn do dnešní podoby
Specifikace
Stavební materiálkámen, zdivo
Další informace
AdresaŘímskokatolická farnost
Praha-Modřany, K Dolům 31/5
143 00 Praha 12-Modřany
UliceK dolům
Oficiální web[1]
Kód památky40795/1-1687 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je římskokatolický kostel postavený na malém návrší v Praze 4-Modřanech. Kostel obklopuje modřanský hřbitov a v jeho těsné blízkosti se také nachází budova fary.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Modřanská zvonice, (nyní bez zvonů)
Modřanská fara

Nejstarší dějiny[editovat | editovat zdroj]

Není známo, kdy byl kostel postaven, ale vůbec první historická zmínka o Modřanech je spojena s vyšehradskou kapitulou, které v roce 1178 daroval Soběslav II. dvě modřanská popluží a vinici. Je pravděpodobné, že po získání majetku zde kapitula vybudovala i kostel. První nepřímá zmínka pochází z roku 1329, kdy je na jedné z listin vydané scholastiky pražské kapituly podepsán jakýsi Vojtěch – plebán v Modřanech. První přímá zmínka o kostele v souvislosti s návštěvou říčanského arcijáhna pochází z roku 1380 a přímé potvrzení existence kostela v Modřanech nalézáme v seznamu farních kostelů náležejících k říčanskému arciděkanství z roku 1384, jsou zde uvedeny i Modřany.

Husité a třicetiletá válka[editovat | editovat zdroj]

Celé Modřany vyplenili a kostel vypálili husité v roce 1420, když táhli na zbraslavský klášter.

Po bitvě na Bílé hoře byl kostel částečně opraven, ale zůstal bez faráře. Později byl opraven, aby v něm mohly být slouženy bohoslužby, ale už v roce 1631 Sasové vyplenili Zbraslavský klášter a vsi, které k němu náležely. V roce 1639 si v modřanském kostele zřídili skladiště zbraní a vojenského materiálu Švédové generála Banéra. Po uzavření Vestfálského míru v roce 1648 kostel opravili a rozšířili zbraslavští cisterciáci, čímž stavba dostala svou nynější podobu.

V roce 1754 za úřadování zbraslavského opata Adama Aysla byl kostel od základu nově zřízen, byla opravena zvonice, která byla do té doby v rozvalinách.

V roce 1802 Modřany zasáhl velký požár, který zničil i faru a v ní umístěnou školu. Nová fara byla vybudována v roce 1809, ale modřanská farnost byla obnovena až 13. září 1855. Další opravy a úpravy kostela se děly v letech 1881–1883, kdy přibyl kamenný kříž před kostelem. Zároveň byla znovu postavena zeď modřanského hřbitova, pobořená při požáru.

V letech 19471949 byla přistavěna kruchta s novými varhanami.[1]

Varhany[editovat | editovat zdroj]

První varhany byly v kostele postaveny v roce 1690. Nové varhany postavil v kostele varhanář Josef Vanický z Třebechovic u Hradce Králové v roce 1893.

Křížová cesta[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Křížová cesta (Praha, Modřany).

Křížová cesta byla otevřena roku 2015 a vede parkem u kostela ke zvonici. Tvoří ji čtrnáct žulových smírčích křížů s reliéfem, které zhotovil sochař Miroslav Beščec z Dobříše. Každý kříž je jiný a na každém je symbol, který vychází z křesťanské tradice od odsouzení Krista až po uložení do hrobu. Kříže jsou zasazeny hluboko do země, některé plánovaně nakřivo. Popisy jednotlivých zastavení nejsou u křížů, ale na informační tabuli při vstupu do parku.

Cesta vznikla z iniciativy radnice Prahy 12 ve spolupráci s Farní charitou Prahy 4 – Modřany a na její vznik byla uspořádána veřejná sbírka. Smírčí kříže každý zvlášť posvětil dne 18. října 2015 Stanisław Góra, prezident Arcidiecézní charity.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kostel Nanebevzetí Panny Marie na hrady.cz. www.hrady.cz [online]. [cit. 2017-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-24. 
  2. Česká televize: Z metropole. ČT1, 09.12.2015, iVysíláni. Archivováno 30. 5. 2017 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]