Konstantin Voskobojnikov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konstantin Voskobojnikov
Konstantin Pavlovič Jeníkov ve funkci starosty Lokoťské samosprávy
Konstantin Pavlovič Jeníkov ve funkci starosty Lokoťské samosprávy

Narození1895
Smila, Kyjevská gubernie
Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium
Úmrtí8. ledna 1942 (ve věku 46–47 let)
Lokoť, Brjanská oblast
Lokoťská samosprávaLokoťská samospráva Lokoťská samospráva (dnešní Rusko)
Národnostukrajinská
Vojenská kariéra
SloužilRuská imperiální armáda
Dělnicko-rolnická Rudá armáda
Zelená armáda
Německá bezpečnostní týlová služba
Velel4 velitel bezpečnostních sil Lokoťské samosprávy
VálkyPrvní světová válka, Ruská občanská válka, Druhá světová válka
Bitvyprotipartizánské operace v okupovaných částech Sovětského svazu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Konstantin Pavlovič Voskobojnikov, rusky Константин Павлович Воскобойник, český přepis používá častěji podobu Voskobojnikov,[1] ale i Voskobojnik[2] (1895[pozn. 1] Smila, Kyjevská gubernie8. ledna 1942 Lokot, Brjanská oblast) byl ruský vojenský velitel, politický vězeň, politik a hlavní organizátor Lokoťské samosprávy. Byl zabit sovětskými partyzány 8. ledna 1942.[1]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v roce 1895 v rodině železničního dělníka. V roce 1915 vstoupil na Právnickou fakultu Moskevské univerzity a v roce 1916 se v probíhající první světové válce dobrovolně přihlásil na frontu.

Občanská válka a meziválečné období[editovat | editovat zdroj]

V roce 1919 se zúčastnil v řadách Rudé armády ruské občanské války. V roce 1920 byl pro zranění demobilizován. V témže roce se však zúčastnil rolnického povstání proti sovětské moci v Saratovské oblasti[2]. V roce 1921 se připojil k oddílům socialistických revolucionářů Vakulina-Popova. Po jejich porážce získal falešné dokumenty[2] na jméno Ivan Jakovlevič Lošakov a uprchl do Astrachaně.

V roce 1924 žil v Moskvě, kde vystudoval Elektromechanickou fakultu Institutu národního hospodářství G. V. Plechanova a získal titul inženýra.

V roce 1931 se dobrovolně přihlásil na OGPU a přiznal se k účasti na rolnickém povstání[2]. Byl potrestán vyhnanstvím do Novosibirské oblasti. Po jeho skončení žil na různých místech v Sovětském svazu až se v roce 1938 usadil ve městě Lokoť, kde působil jako učitel fyziky.

Působení v Lokoťské samosprávě[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Lokoťská samospráva.

Po napadení Sovětského svazu německou armádou v roce 1941 a ústupu Rudé armády došlo k útěku představitelů sovětských správních úřadů z lokoťské oblasti. Stav bezvládí byl zhoršen tím, že zalesněné okolí městečka Lokoť se po útoku wehrmachtu ve směru Smolensk-Vjazm stalo útočištěm rozbitých útvarů Rudé armády. Tyto zbytky vytvořily partyzánský útvar pod vedením generála Rudé armády Vasilijeva[1].

V této vzniklé chaotické situaci Voskobojnikov zorganizoval vlastní samosprávu a zformoval jednotky k její ochraně ještě před příchodem německé správy. Takto vzniklá milice v počtu asi 200 mužů[2] byla označena bílou páskou s černým svatojiřským křížem a vyzbrojena trofejními zbraněmi Rudé armády[1]. Jejím úkolem bylo chránit obyvatelstvo před sovětskými partyzány.

Jako politický základ samosprávy Voskobojnikov v Lokoti založil Ruskou nacionálně socialistickou stranu[2] (NSPR), která měla v budoucnu zahrnout celý ruský národ. Pod pseudonymem Inženýr Země (rusky Инженер Земля) sepsal její manifest. Jeho vizí bylo, že město Lokoť se stane centrem obnoveného ruského státu osvobozeného od komunismu. Proklamoval vznik nové ruské armády (pozdější Ruská národní osvobozenecká armáda, RONA), která bude s Němci bojovat proti bolševikům[2].

Po příchodu německé správy v září-říjnu 1941 jí nabídl spolupráci. Němci poskytli oblasti autonomní práva, stáhli z ní své jednotky a omezili svou přítomnost na styčné důstojníky[2]. Jeho postavení bylo potvrzeno německým týlovým velitelstvím s úkolem zajistit bezpečnost železniční tratě vedoucí z Brjanska do Kurska[1]. Proto byl německými orgány ustanoven do funkce starosty[1] s velmi širokými pravomocemi (rusky бургомистр, přesný český překlad purkmistr má jiný význam).

Krátce po dosažení uznání jeho postavení ze strany německé okupační správy se stal 8. ledna 1942 cílem útoku sovětských partyzánů[1]. Při tomto útoku byl smrtelně zraněn a navzdory snaze neměckých lékařů zemřel ještě téhož dne.

Nástupcem se stal jeho dlouholetý spolupracovník Bronislaw Kaminski, který v říjnu 1942 přejmenoval městečko Lokoť na Voskobojnik.

6. června 2005 byl Ruskou katakombovou církví pravověrných pravoslavných křesťanů prohlášen za svatého.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Přesné datum narození žádný pramen neuvádí

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Воскобойник, Константин Павлович na ruské Wikipedii.

  1. a b c d e f g AUSKÝ, Stanislav. Dobrovolníci Evropská politika a druhá světová válka. 1. vyd. Praha: Dita, 2002. 285 s. ISBN 80-85926-35-0. S. 210-211. 
  2. a b c d e f g h SLÁMA, Pavel. RONA – ruská osvobozenecká lidová armáda. Vojsko.net [online]. 2021-09-05 [cit. 2024-04-08]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]