Keltský stromový kalendář

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Keltský stromový kalendář
Keltský stromový kalendář v Praze-Stodůlkách
Keltský stromový kalendář v Praze-Stodůlkách
LokalitaStodůlky, Praha, ČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Statutvolně přístupné místo
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Keltský stromový kalendář je kruh tvořený dřevinami vysázenými okolo menhiru. Nachází se v Centrálním parku ve Stodůlkách v městské části Praha 13 vedle sídliště Lužiny. Je snadno přístupný od stanice metra Lužiny na trase B.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Keltský stromový kalendář

Jedná se o kruh o průměru 16,7 metru ze 13 stromů a keřů vysázených okolo středu, tvořeného kamenným blokem představujícím menhir. Celá kompozice dohromady symbolizuje keltský astrologický kruh; jedná se o jakousi „duchovní koláž“, kde jednotlivé stromy jsou vysázeny v rozestupu 4 metry v následujícím pořadí (od severu po směru hodinových ručiček):[1]

  1. Bříza bělokorá
  2. Jeřáb ptačí
  3. Jasan ztepilý
  4. Olše lepkavá
  5. Vrba bílá
  6. Hloh jednosemenný
  7. Dub letní
  8. Dub zimní
  9. Líska obecná
  10. Réva vinná
  11. Břečťan popínavý
  12. Trnka obecná
  13. Bez černý

Keltové věřili v magickou moc stromů a jednotlivé druhy stromů podle nich podobně jako ve zvěrokruhu charakterizovaly lidi narozené v období, k němuž určitý druh stromu příslušel.[2] Podobný stromový kalendář je např. v Týnském údolí v Třebíči.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Fotogalerie Keltský stromový kalendář Praha 13 - č. 714766 | Turistika.cz. www.turistika.cz [online]. [cit. 2023-02-23]. Dostupné online. 
  2. Znáte svůj strom? Starý keltský horoskop prozradí, který nejvíc odpovídá vaší povaze. living.iprima.cz [online]. [cit. 2023-02-23]. Dostupné online. 
  3. Keltský stromový kalendář | Základní škola Třebíč ulice Kapitána Jaroše 836. www.zsjarose.cz [online]. [cit. 2023-02-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]