Katolická církev v Nigérii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Katolická církev v Nigérii je křesťanské společenství v jednotě s papežem. Ke katolicismu se v Nigérii hlásilo v roce 2010 asi 22,6 miliónu obyvatel [1], tzn. asi 13% populace.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po nepříliš úspěšných pokusech o evangelizaci této africké oblasti již od 15. století začala novodobá evangelizace dnešní Nigérie v 19. století a je spojena od roku 1860 se Společností afrických misií (SMA, jinak zvaná Africké lyonské misie), od roku 1885 působí v zemi i Spiritáni. V roce 1982 zemi navštívil papež Jan Pavel II., při své druhé návštěvě v roce 1988 beatifikoval v Oba nigerijského trapistického mnicha Cypriána Iwene Tansiho. Za oficiální patrony Nigérie určil již papež Jan XXIII. Pannu Marii - Královnu Nigérie a sv. Patrika. V Nigérii vedle sebe žijí křesťanství a islám: křesťanství je hlavním náboženstvím jihu země, na severu převažuje islám a je uplatňována šaría. Křesťané i ostatní obyvatelé země jsou ohrožováni útoky islamistické organizace Boko Haram, od roku 2009 zemřelo v jejich důsledku více než 20 tisíc lidí, z toho stovky nigerijských křesťanů. [2] V březnu 2015 adresoval papež František dopis nigerijským biskupům, v němž se zasazoval za mír pro zemi, trápenou "rukou lidí, kteří se prolašují za duchovní, ale kteří zneužívají náboženství a dělají z něj ideologii, kterou ohýbají ke svým vlastním zájmům nadvlády a smrti" [3].

Církevní struktura římskokatolické církve[editovat | editovat zdroj]

V Nigérii je 9 církevních provincií, mezi něž je rozděleno dalších 43 sufragánních diecézí, a dále dva apoštolské vikariáty. Jde o následující:

Ostatní katolické církve[editovat | editovat zdroj]

V nigerijském městě Ibadan sídlí maronitský Apoštolský exarchát západní a střední Afriky, zřízený papežem Františkem v roce 2014.

Biskupská konference[editovat | editovat zdroj]

Všichni katoličtí biskupové v zemi jsou členy Nigerijské konference katolických biskupů (Catholic Bishops' Conference of Nigeria, CBCN) se sídlem v Lagosu. Ta je organizována v Asociaci biskupských konferencí anglofonní západní Afriky (Association of Episcopal Conferences of Anglophone West Africa, AECAWA) a celoafrickém Sympoziu biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru.

Z Nigérie pochází celkem čtyři kardinálové:

Nunciatura[editovat | editovat zdroj]

Svatý stolec je v Nigérii reprezentován apoštolským nunciem, který sídlí v Lagosu. Do října 2016 tuto funkci zastával Augustine Kasujja.

Katolické univerzity v Nigérii[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]