Katolická církev v Konžské demokratické republice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Katolická církev v Konžské demokratické republice je křesťanské společenství v jednotě s papežem. Ke katolicismu se v Konžské demokratické republice hlásilo v roce 2005 asi 28,26 miliónu obyvatel [1], tzn. asi 55% populace. Katolicismus má v zemi velmi silné postavení, církev je vedle státu jednou z mála skutečných národních institucí a má velký vliv: v jejích základních školách se vzdělává asi 60% populace, ve středních asi 40%, má vlastní síť nemocnic a klinik i diecézních podnikatelských aktivit (farem, rančů, řemeslnických dílen a obchodů). V katolické církvi se používá varianta římského ritu, jíž je tzv. zairský ritus (podle dřívějšího názvu země), schválený Římem v roce 1988.

Církevní struktura římskokatolické církve[editovat | editovat zdroj]

V Konžské demokratické republice je 6 církevních provincií, mezi něž je rozděleno dalších 41 sufragánních diecézí:

Biskupská konference[editovat | editovat zdroj]

Všichni katoličtí biskupové v zemi jsou členy Biskupské národní konference Konga (Conférence Episcopale Nationale du Congo, CENCO) . Ta je organizována v Asociaci biskupských konferencí střední Afriky (Association des Conférences Episcopales de l'Afrique Centrale, ACEAC) a celoafrickém Sympoziu biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru.

Kardinálové z Konžské demokratické republiky[editovat | editovat zdroj]

Nunciatura[editovat | editovat zdroj]

Svatý stolec má v Konžské demokratické republice od roku 1930 své zastoupení, od roku 1963 je reprezentován apoštolským nunciem, jímž je od roku 2015 Luis Mariano Montemayor.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. "Global catholic statistics 1905 and today", Albert J. Fritsch, SJ, PhD., 2005

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]