Katolická církev v Tanzanii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Katolická církev v Tanzanii je křesťanské společenství v jednotě s papežem. Ke katolicismu se v Tanzanii hlásilo v roce 2005 asi 9,9 miliónu obyvatel [1], tzn. asi 29% populace.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První katolické misie jsou datovány do roku 1499, kdy společně s Vascem da Gamou přišli na Zanzibar portugalští misionáři z řádu augustiniánů. Žili v nově založeném konventu, starali se však především o evropské křesťany, kteří zde žili. Po dobytí ostrova muslimskými Araby v roce 1698 konvent zanikl.

Druhá fáze evangelizace nastala v 19. století a je spojena se třemi misijními řády:

Roku 1925 vznikl první katolický kněžský seminář v Kipalapala u Tabory. Prvním domorodým biskupem byl Laurean Rugambwa, jehož Pius XII. jmenoval biskupem v roce 1951 a Jan XXIII. v roce 1960 kardinálem. V roce 1953 byla ustanovena samostatná tanzanská církevní hierarchie se dvěma metropolemi, v Dar es Salaamu a Taboře. Roku 1990 zemi navštívil papež Jan Pavel II..

Církevní struktura římskokatolické církve[editovat | editovat zdroj]

V Tanzanii je 6 církevních provincií, mezi něž je rozděleno dalších 29 sufragánních diecézí:

Biskupská konference[editovat | editovat zdroj]

Všichni katoličtí biskupové v zemi jsou členy Biskupské konference Tanzanie (Tanzania Episcopal Conference, TEC) . Ta je organizována v Asociaci členů biskupských konferencí východní Afriky (Association of Member Episcopal Conferences in Eastern Africa, AMECEA) a celoafrickém Sympoziu biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru.

Nunciatura[editovat | editovat zdroj]

Svatý stolec je v Tanzanii od roku 1968 reprezentován apoštolským nunciem. Do dubna 2016 tuto funkci zastával Francisco Montecillo Padilla.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. "Global catholic statistics 1905 and today", Albert J. Fritsch, SJ, PhD., 2005

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]