Karel Josef Zákoucký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Josef Zákoucký
Karel Josef Zákoucký
Karel Josef Zákoucký
Narození21. února 1862
Heřmanův Městec
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí2. září 1925 (ve věku 63 let)
Chrudim
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníHřbitov Heřmanův Městec
Povoláníbásník, spisovatel a učitel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Josef Zákoucký, křtěný Karel Boromejský, používal též pseudonymy Svratouch, K., Sedláček, V., Koucký, Z. A., Karel Zdenko z Průhonu a Zatty, Karel (21. února 1862 Heřmanův Městec[1]2. září 1925 Chrudim[2]), byl český učitel, spisovatel, publicista, prozaik a zanícený turista.

Národní hrdina gen. M.R.Štefánik, vybral Karel Josef Zákoucký v roce 1919

Život[editovat | editovat zdroj]

Karel Josef Zákoucký se narodil v Heřmanově Městci v rodině kožešníka Václava Zákouckého a jeho ženy Barbory Klausové.[1] Základní školu navštěvoval ve svém rodišti, v dalším studiu pokračoval na pardubickém gymnáziu a poté vystudoval Učitelský ústav v Hradci Králové. Definitivu získal jako učitel, později ředitel Měšťanské školy v Heřmanově Městci, kde působil po celý svůj život. Koncem října roku 1891 se v Chrudimi oženil s Marií Bouchelovou. Působil rovněž v řadě spolků, cestoval (mj. do Egypta či Skandinávie) a psal povídky, novely a cestopisy. Byl přítelem J. S. Gutha Jarkovského, se kterým se podílel na propagování turistiky na Chrudimsku, Pardubicku a v oblasti Železných hor. Z jeho popudu byl založen odbor KČT v Heřmanově Městci. Karel Jan Zákoucký zemřel v chrudimské všeobecné nemocnici 2. září roku 1925 a jeho ostatky byly převezeny do Heřmanova Městce a 4. září byl pohřben na městském hřbitově.[2] O tři roky později mu nechali členové Klubu českých turistů postavit v lese nad Konopáčem, poblíž Heřmanova Městce, pomník.[3]

Karel Josef Zákoucký započal svojí literární dráhu už jako student publikováním fejetonů v pardubických novinách Perštýn. Své příspěvky otiskoval nejen v řadě novin, ale i v kalendářích a v zábavných i odborných periodikách. Především v časopisech a novinách používal řadu pseudonymů, např. Marie Bouchalová, Karel Zdenko z Průhonu, K. Svratouch a další. Některé jeho knihy byly přeloženy do bulharštiny a slovinštiny. Mezi lety 1891 až 1925 vydal více než šedesát titulů pod svým vlastním jménem. Psal knihy, povídky, pohádky, cestopisy a pedagogicko-naučné práce. Pod pseudonymem "Karel Zatty" vydal pouze dvě své knihy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b SOA Zámrsk, Matrika narozených 1849-1862 v Heřmanově Městci, sign.873, ukn.2268, str.431. Dostupné online
  2. a b SOA Zámrsk, Matrika zemřelých 1915-1926 v Chrudimi, sign.7003, ukn.3776, str.419. Dostupné online
  3. Pamětní deska Karla Jana Zákouckého u Konopáče

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]