Josef Panáček (historik)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Panáček
Narození5. prosince 1900
Jičíněves
Úmrtí3. ledna 1973 (ve věku 72 let)
Doksy
Povoláníhistorik, spisovatel a redaktor
PříbuzníJaroslav Panáček (sourozenec)
Jaroslav Panáček (synovec)
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Panáček (5. prosince 1900 Jičíněves3. ledna 1973 Doksy) byl amatérský historik, zaměstnanec železnic, starší bratr kronikáře České Lípy Jaroslava Panáčka. Autor několika významných historických prací.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se roku 1900 v Jičíněvsi v železničářské rodině a železnici sám zasvětil svůj život. Středoškolské vzdělání získal v Mladé Boleslavi, kde roku 1918 maturoval a hned poté se stal zaměstnancem Československých státních drah. Dva roky poté získal místo v Doksech a také se tam přestěhoval a oženil. [1]

V roce 1919 se na besedě v nedalekých Katusicích dozvěděl o jedné z pověstí z Máje od Karla Hynka Máchy a začal tak dílo Máchy studovat. V roce 1925 se dostal do sporu kvůli své ostré literární kritice s jedním z vlivných politiků v České Lípě a byl nucen Doksy opustit.

V Mladé Boleslavi strávil i období 2. světové války a zde také sepsal kroniku období válečných let okolností osvobození toho města. V roce 1945 se do Doks vrátil, aby se věnoval dál intenzivně dílu Karla Hynka Máchy. Toto bádání zakončil roku 1970 vydáním knihy Karel Hynek Mácha v kraji svého Máje. Druhé doplněné vydání vyšlo roku 1990. Historických prací menšího rozsahu, které získaly uznání u literární kritiky, napsal několik. Byla to např. pojednání o postavách národního obrození F. L. Hekovi a jeho dceři Tereze či o vztahu Máchy k Doksům.

Před odchodem do důchodu pracoval krátce na železničním slovníku v železničním podnikovém archivu.[2]

Bratr[editovat | editovat zdroj]

Josef měl o devět let mladšího bratra Jaroslava, který jej o 20 let přežil. Ten, a také jeho syn Jaroslav Panáček se věnoval profesionálně historii a společenskému životu hlavně v České Lípě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MAUSEROVÁ, Renata; RICHTRMOC, Vladimír. Doksy a Máchův kraj. Dobřichovice: Kava-Pech, 2003. ISBN 80-85853-604. Kapitola Josef Panáček, s. 75. 
  2. Doksy a Máchův kraj, str. 76

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]