Jesení (přírodní památka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Jesení
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Vyhlášení13. dubna 2011
VyhlásilKrajský úřad Jihočeského kraje
Nadm. výška472–478 m n. m.
Rozloha1,29 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresTábor
UmístěníRatibořice u Tábora
Souřadnice
Jesení
Jesení
Další informace
Kód1293
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Jesení je přírodní památka v okrese Tábor. Nachází se v Táborské pahorkatině, v údolí Malenínského potoka, dva kilometry severozápadně od Ratibořských Hor. Předmětem ochrany je rozsáhlý a mimořádně cenný komplex rašelinných a vlhkých lučních společenstev s množstvím chráněných a významných druhů rostlin a živočichů.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Mykoflóra[editovat | editovat zdroj]

V prostoru přírodní památky byl nalezen nepůvodní květnatec Archerův.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Botanicky nejhodnotnější částí celého komplexu jsou ostřicové porosty v okolí pramenišť. Mimo 15 druhů ostřice (ohrožené ostřice přioblá a ostřice Hartmanova, dále ostřice měchýřkatá, ostřice šedavá, ostřice zaječí, ostřice ježatá, ostřice obecná, ostřice prosová, ostřice zobánkatá) se zde vyskytují i rašeliníky a další vlhkomilné mechy, třtina šedavá, suchopýr úzkolistý, sítina rozkladitá, sítina niťovitá, přeslička bahenní i přeslička poříční. Z vzácných druhů zde rostou vachta trojlistá, prstnatec májový a hadí mord nízký.[3] Objevuje se tu také starček potoční, kozlík dvoudomý, blatouch bahenní, pryskyřník zlatožlutý, kohoutek luční, violka bahenní, děhel lesní, vrbina obecná, vrbina penízková, svízel bahenní či svízel slatinný.

Mnohem rozsáhlejší jsou však porosty bezkolence modrého, který doplňují psárka luční a medyněk vlnatý. Z bylin se vyskytují krvavec toten, čertkus luční, olešník kmínolistý, vzácný vemeník dvoulistý, všivec lesní, ostřice blešní i ostřice stinná.

Na levém břehu Malenínského potoka dominují porosty chrastice rákosovité a tužebníku jilmového. Kromě nich tu rostou pcháč bahenní, kyprej vrbice, kopřiva dvoudomá nebo třtina křovištní.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Bohaté rostlinstvo doplňuje neméně široké spektrum bezobratlých živočichů, především hmyzu – zachycena byla kněžice kovová, vzácní drabčíci Tachinus discoideus a Falagria thoracica, slunéčko Coccinella hieroglyphica, hloubilka Stiphrosoma sabulosum, květilka Botanophila seneciella, temnatka běžná i vrtule Dithryca guttularis.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19].
  2. Nationally designated areas (CDDA). Dostupné online. [cit. 2021-06-26].
  3. Informační leták k PP Jesení a PP Stříbrná Huť. www.kraj-jihocesky.cz [online]. [cit. 2010-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-10-17. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ALBRECHT, Josef, a kol. Českobudějovicko. Redakce Peter Mackovčin, Josef Albrecht. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, 2003. 807 s. (Chráněná území České republiky; sv. VIII. Českobudějovicko). ISBN 80-86064-65-4. S. 445.