Ostrov Markéta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Ostrov Markéta
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení9. října 1953
VyhlásilMinisterstvo kultury
Nadm. výška398–403 m n. m.
Rozloha4,33 ha[1]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresTábor
UmístěníPlaná nad Lužnicí
Souřadnice
Ostrov Markéta
Ostrov Markéta
Další informace
Kód294
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Ostrov Markéta je přírodní památka v okrese Tábor. Nachází se v Táborské pahorkatině, jeden kilometr jižně od Plané nad Lužnicí.

Předmětem ochrany je starý lesní porost s malou populací silně ohroženého hvozdíku pyšného pravého, na ostrově uprostřed rybníka Hejtman. Smíšený les na ostrůvku je tvořený dubem letním, borovicí lesní, smrkem ztepilým a lípou malolistou,[2] vysazeny tu byly i severoamerické druhy dub červený, borovice vejmutovka a douglaska tisolistá, v bylinném patře dále roste ostřice třeslicovitá, hadí mord nízký,[3] zvonek klubkatý či konvalinka vonná.[2] Pobřeží ostrova lemují rákosiny a porosty vysokých ostřic. Na ostrově hnízdí 90–110 párů volavky popelavé (jediná známá kolonie na Táborsku).[3] V roce 2008 zde bylo na dvou hnízdech poprvé zaznamenáno i hnízdění ohroženého kormorána velkého.[3] Z dalších ptáků se na rybníku vyskytují kachna divoká, polák velký, polák chocholačka, potápka malá, potápka roháč, vzácně též kvakoš noční a bukáček malý.[2]

Na území se lze dostat pouze přes provoz Rybářství Tábor, středisko Strkov, po úzké hrázi (technicky jde tedy o poloostrov), tudíž je veřejnosti nepřístupné.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Digitální registr Ústředního seznamu ochrany přírody. Dostupné online. [cit. 2023-11-02].
  2. a b c d ČSOP - Zvláště chráněná území v okrese Tábor. csop.wz.cz [online]. [cit. 2010-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-03-17. 
  3. a b c Informační leták k PP Luna a PP Ostrov Markéta. www.kraj-jihocesky.cz [online]. [cit. 2010-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-10-19. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ALBRECHT, Josef, a kol. Českobudějovicko. Redakce Peter Mackovčin, Josef Albrecht. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, 2003. 807 s. (Chráněná území České republiky; sv. VIII. Českobudějovicko). ISBN 80-86064-65-4. S. 456. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]