Huseník ouškatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHuseník ouškatý
alternativní popis obrázku chybí
Huseník ouškatý (Arabis auriculata)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodhuseník (Arabis)
Binomické jméno
Arabis auriculata
Lam., 1783
Synonyma
  • Arabis nova
  • Arabis recta
  • huseník přímý
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Huseník ouškatý (Arabis auriculata) je drobná, jen řídce se vyskytující, ohrožená efemérní bylina neúrodných půd, jeden z mnoha druhů rodu huseník. Někdy je uváděn jako synonymum druhu Arabis nova.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Souvislý areál výskytu se nachází od jižní Evropy přes jižní Ukrajinu až po Volhu a Kavkaz, ostrůvkovitě se vyskytuje v západní a střední Evropě. Česká republika, Německo a Slovensko představují jeho severní hranici rozšíření. Dále roste v severozápadní Africe, Malé a Střední Asii. Druhotně se dostal až do jižní Afriky.

Nejčastěji roste na vysychavých, hrubozrnných, na živiny nebohatých půdách převážně na vápencovitém podkladě. Bývá k vidění na kamenitých nebo křovinatých stráních stepního charakteru, v narušených teplomilných trávnicích, při okrajích cest nebo v neúrodných kamenitých okrajích polí.

ČR se vyskytuje v Čechách hlavně v Českém Krasu a na Moravě na Pálavě.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Květy huseníku ouškatého

Huseník ouškatý je jednoletá nebo dvouletá rostlina s přízemní růžici listů a jedinou květnou lodyhou vysokou 10 až 40 cm. Lodyha je obvykle jednoduchá, jen někdy je v horní části řídce rozvětvená, porostlá je chlupy nejčastěji větvenými a má barvu světlezelenou až nafialovělou. Listy v růžici jsou vejčitého až podlouhlého tvaru, bývají celokrajné nebo mají po obvodě několik plytkých zubů a u báze jsou zúžené do krátkého řapíku. Bývají porostlé převážně rozvětvenými chlupy, barvu mají šedozelenou a na spodní straně někdy nafialovělou. Přisedlé lodyžní listy (5 až 20 mm dlouhé a 3 až 15 mm široké) jsou vejčité, mají objímavou ouškatou bázi, na vrcholu jsou tupě zašpičatělé a po obou stranách bývá až pět plytkých zubů. Směrem nahoru se listy zmenšují, jsou zbarveny šedozeleně a hustě porostlé rozvětvenými chlupy.

Oboupohlavné květy (mající v průměru 3 až 4 mm) jsou bez listenů a rostou na stopkách asi 2 mm dlouhých. Vytvářejí terminální hroznovité pěti až desetičetné květenství s prohýbaným vřetenem. Světlezelené kališní lístky, dlouhé asi 2 mm, rostou vzpřímeně a venkovní jsou u báze mírně vyduté. Korunní lístky, velké 3 až 4,5 × 1 až 1,3 mm, jsou na vrcholu okrouhlé nebo mírně vykrojené. Mají bílou barvu která u báze nehtíků přechází do světlezelené. Huseník ouškatý kvete od dubna po začátek června, koncem července již rostlina zasychá.

Plodenství je tvořeno rovnými šešulemi na šikmo odstávajících stopkách. Dvoupouzdré a obvykle chlupaté šešule jsou asi 20 až 30 mm dlouhé a jen okolo 1 mm široké, jejich chlopně mají výraznou střední žilku. Hnědá, nekřídlatá semena s hladkým osemením, uložená v pouzdrech v jedné řadě (po 10 až 15 ks), jsou elipsovitá až vejčitá a 0,8 mm dlouhá.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Huseník ouškatý je v České republice, pro snižující se počet míst na kterých vyrůstá, zařazen v "Červeném seznamu cévnatých rostlin České republiky z roku 2012" do kategorie ohrožených druhů (C3), zákonem chráněn není.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MIŽÍK, Petr. BOTANY.cz: Huseník ouškatý [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 15.02.2011 [cit. 2014-06-03]. Dostupné online. (slovensky) 
  • GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska V/4: Arabis auriculata [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2002 [cit. 2014-06-03]. S. 436–439. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-06-06. ISBN 80-224-0710-0. (slovensky) 
  • Flora of China: Arabis auriculata [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2014-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  • The Plant List: Arabis auriculata [online]. Collaboration between the Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden [cit. 2014-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  • GRULICH, Vít. Red List of vascular plants of the Czech Republic: 3rd edition. S. 631–645. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 03.06.2014]. Roč. 84, čís. 3, s. 631–645. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]