Havraní skály

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Havraní skály
Havraní skály z jihu
Havraní skály z jihu

Vrchol371 m n. m.
Prominence33 m ↓
Izolace290 m → Klobouček
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříRalská pahorkatina / Zákupská pahorkatina / Cvikovská pahorkatina / Sloupská vrchovina / Svorská část[1]
Souřadnice
Havraní skály
Havraní skály
Horninapískovec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Havraní skály jsou skupina sedmi skalních věží v severní části okresu Česká LípaLibereckém kraji, severovýchodně od města Nový Bor. Z hlediska geomorfologického členění přísluší k celku Ralská pahorkatina, podcelku Zákupská pahorkatina, okrsku Cvikovská pahorkatina.

Pískovcové věže[editovat | editovat zdroj]

Skupina sedmi pískovcových Havraních skal se nalézá zhruba 2 km na severovýchod od města Nový Bor a 1 km severně od okraje obce Radvanec uprostřed převážně jehličnatých lesů. Je pod ní vedena zeleně značená turistická trasa od Cvikova do Nového Boru.[2] Skály jsou samostatně stojící pískovcové věže, vysoké až 20 metrů vůči ostatnímu terénu a poskytují široký rozhled na okolní krajinu. Skály jsou též využívány horolezecky. Vrchol nejvyšší a nejmohutnější věže (371 m n. m.) nechal v roce 1830 zpřístupnit majitel zdejšího panství hrabě Karel Kinský.[3] Do skály byly vytesány schody a opatřeny zábradlím. K této skále vede značená odbočka, na vrcholu jsou umístěny tabule s vyznačením siluet okolních kopců. Na severu lze spatřit čtvrtý nejvyšší vrchol Lužických hor Klíč (760 m n. m.), na jihu Špičák u České Lípy, Vlhošť a Ronov, směrem k Novému Boru Chotovický vrch a Češka u Práchně, na jihovýchodě pak kopce v okolí Sloupu v Čechách (Slavíček, Břidličný, Pomahačův a Tisový vrch).[4]

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Upravené schody k vrcholu

Co se týče veřejné dopravy, do Radvance zajíždí v pracovní dny místní autobusová linka z Nového Boru. Nejbližší železniční stanice je V Novém Boru na trati ČD 080 Bakov nad Jizerou - Česká Lípa - Jedlová, kde zastavují i rychlíky, jedoucí na trase Kolín - Rumburk. Do Nového Boru je též spojení jak místními, tak i dálkovými autobusy na linkách z Prahy či z Ústí nad Labem. Pěší zeleně značená turistická cesta je v úseku mezi novoborským náměstím Míru a Havraními skalami dlouhá zhruba 3,5 km.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 
  2. Mapa Lužické hory č.14. Praha: Trasa ., 2010, 6.vydání. ISBN 978-80-7324-289-3. 
  3. KÜHN, Petr. Geologické zajímavosti Libereckého kraje. 1. vyd. Liberec: Liberecký kraj, 2006. 120 s. S. 37. 
  4. Mapy.cz: Turistická mapa [online]. Seznam.cz [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]