Harriet Laneová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Harriet Laneová
16. první dáma USA
V roli:
4. března 1857 – 4. března 1861
PředchůdkyněJane Pierceová
NástupkyněMary Toddová Lincolnová

Narození9. května 1830
Mercersburg
USA Pensylvánie, USA
Úmrtí3. července 1903 (ve věku 73 let)
Narragansett
Místo pohřbeníGreen Mount Cemetery
RodičeElliott Toll Lane a Jane Buchanan
PříbuzníJames Buchanan (strýc a adoptivní rodič)
SídloNarragansett Pier
ZaměstnáníPrvní dáma USA
CommonsHarriet Lane
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Harriet Rebecca Laneová (9. května 1830, Mercersburg, Pensylvánie3. července 1903, Narragansett Pier, Rhode Island) byla neteří 15. prezidenta USA Jamese Buchanana; protože nikdy nebyl ženat, vykonávala Harriet funkci první dámy USA.

Byla šestým ze sedmi dětí majetné venkovské rodiny, v dětství přišla o oba rodiče a ujal se jí bratr její matky James Buchanan, který byl starý mládenec. Vzal Harriet s sebou do Londýna, kde působil jako americký velvyslanec. Po Buchananově zvolení do prezidentského úřadu v roce 1857 se stala první dámou: v sedmadvaceti letech byla tehdy nejmladší osobou v této funkci, později ji překonala jen Frances Clevelandová. Získala přezdívku Demokratická královna: byla okouzlující hostitelkou, zajímala se o kulturu, módu i sociální otázky (např. usilovala o zlepšení životních podmínek v indiánských rezervacích),[1] proto byla později srovnávána s Jacqueline Kennedyovou.[2]

Po odchodu z Bílého domu se věnovala charitě, zřídila dětské oddělení při Johns Hopkins Hospital v Baltimore, které dosud nese její jméno, stejně jako populární pediatrická příručka vydávaná touto institucí.[3] V roce 1866 se provdala za bankéře Henryho Eliotta Johnsona. Shromáždila rozsáhlou sbírku uměleckých děl, kterou po smrti odkázala Smithsonově institutu. Její rodný dům v Mercersburgu byl proměněn na muzeum. Je po ní pojmenován kutr pobřežní stráže USCGC Harriet Lane (WMEC-903).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. millercenter.org [online]. [cit. 2015-03-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. 
  2. http://style.time.com/2013/02/18/our-fair-ladies-the-14-most-fashionable-first-ladies/slide/harriet-lane/
  3. Archivovaná kopie. www.medicalarchives.jhmi.edu [online]. [cit. 2015-03-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-10-25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]