Laura Bushová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Laura Bushová
45. první dáma USA
V roli:
20. ledna 2001 – 20. ledna 2009
PředchůdkyněHillary Clintonová
NástupkyněMichelle Obamová

Rodné jménoLaura Lane Welch
Narození4. listopadu 1946 (77 let)
Midland
USA Texas, USA
ChoťGeorge W. Bush
RodičeHarold Welch a Jenna Welch
DětiBarbara Bush ml.
Jenna Bush
PříbuzníCora Coyneová (vnučka)
Alma materSouthern Methodist University
University of Texas at Austin
ZaměstnáníPrvní dáma USA
Profeseknihovnice, učitelka, autorka autobiografie, autorka dětské literatury, spisovatelka, politička a HIV/AIDS aktivist(k)a
NáboženstvíEvangelická církev metodistická
OceněníThe Nichols-Chancellor's Medal
Žijící legenda Knihovny Kongresu
CommonsLaura Welch Bush
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Laura Bushová (Laura Lane Welch Bush; * 4. listopadu 1946, Midland, Texas) je manželka amerického bývalého prezidenta George W. Bushe, kterého si vzala v roce 1977. Mají dvě dcery, dvojčata, Barbaru a Jennu.

Vzdělání a pracovní život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se ve městě Midland v Texasu jako jediné dítě podnikatele ve stavebnictví Harolda Bruce Welche (19121995) a Jenny Luise Hawkinsové (19192019). Byla velmi dobrou studentkou. V roce 1963 měla dopravní nehodu, při níž přehlédla stopku a narazila do auta svého přítele Mikea Douglase, který na následky zranění zemřel. Nehoda se obešla bez vyšetřování, i když existovaly spekulace o ovlivňování ze strany otce.[1]

Od roku 1964 studovala na Jižanské metodistické univerzitě učitelství pro první stupeň. Po absolvování školy učila na několika základních školách v Houstonu a pracovala v dětské knihovně. V roce 1974 se přestěhovala do Austinu, kde pracovala na ZŠ Molly Dawsonové s hispánskými dětmi.

V Austinu se seznámila s Georgem W. Bushem a po krátké známosti se vzali 5. listopadu 1977. Do té doby byla registrovaná demokratka. Po svatbě se stala ženou v domácnosti. Dne 25. listopadu 1981 se jí po rizikovém těhotenství narodila dvojčata Barbara Pierce a Jenna Welch, které dostaly jména po svých babičkách.

První dáma Texasu a USA[editovat | editovat zdroj]

V roce 1993 se její manžel stal guvernérem státu Texas, ona se zabývala především zvyšováním gramotnosti.

Po vítězných prezidentských volbách 2000 se Bushovi nastěhovali do Bílého domu a Laura se jako první dáma zaměřila na vzdělávání, podporovala programy na přeškolení válečných veteránů na učitele, snažila se o zvyšování kvality státního školství a v Kongresu dokázala prosadit zvýšení rozpočtu na vzdělání.

Během funkčního období příliš nevyjadřovala své politické postoje, přesto byla ze začátku proti válce v Iráku a na rozdíl od silně věřícího manžela podporovala výzkum na embryích.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ANDERSEN, Christopher. George a Laura: Portrét jednoho amerického manželství. Praha: Nakladatelství Práh, 2003. ISBN 80-7252-078-4. 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]