Gordes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gordes
Panorama Gordes
Panorama Gordes
Gordes – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška115–635 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
RegionProvence-Alpes-Côte d'Azur
DepartmentVaucluse
ArrondissementApt
KantonGordes
Gordes
Gordes
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha48,04 km²
Počet obyvatel2 134 (2008)
Hustota zalidnění44,4 obyv./km²
Správa
StarostaMaurice Chabert
Oficiální webwww.gordes-village.com
E-mailsecretariat@gordes-village.com
PSČ84220
INSEE84050
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gordes (okcitánsky: Gòrda, Gordo podle Mistrala) je skalní vesnice a malé administrativní území v Provence na jihu Francie. Vesnice je známá především pro svůj neodolatelný provensálský ráz. Inspiraci zde našel i maďarsko-francouzský malíř Victor Vasarely.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Vesnice Gordes je položena na jednom z vrchů pohoří Monts de Vaucluse, které se také nazývá Malý a Velký Luberon. Je přibližně uprostřed departementu Vaucluse. Vládne zde středomořské klima. Gordes leží asi tři kilometry východně od cisterciáckého kláštera Sénanque, který je známý svou románskou architekturou a pěstováním levandule.

Sousední obce: Venasque, Le Beaucet, Murs, Joucas, Roussillon, Goult, Saint-Pantaléon, Beaumettes, Oppède, Cabrières-d'Avignon a Saumane-de-Vaucluse.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původ jména[editovat | editovat zdroj]

Ulička v Gordes

Jméno "Gordes" pochází z názvu keltského kmene "Vordense". Časem a vlivem latiny se pomalu přeměnilo "V" na "G", a se stalo "Gòrda" v okcitánštině. Gordes je překlad do oficiální francouzštiny.

Středověk[editovat | editovat zdroj]

Hrad

V 8. století zde bylo založeno benediktinské opatství sv. Chaffreta, které bylo postaveno na Araby rozbořených ruinách římského chrámu. Po ukončení barbarských invazí v 10. století, vznikl roku 1013 hrad a k názvu přibylo latinské označení castrum (resp. "Castrum Gordes").

V roce 1148 bylo založeno pod patronací cavaillonského biskupa Alfanta a Ramona Berenguera II. nedaleké opatství Sénanque, které bylo obydleno cisterciáckými mnichy z mateřského opatství Mazan v Ardèche.

Po smrti "dobrého krále Reného" bylo území Provence přenecháno francouzské koruně.

Novověk[editovat | editovat zdroj]

Na sklonku 19. a 20. století je v této převážně zemědělské vesnici vidět pěstování mořeny, oleje, fíků a mandlí. V roce 1914 zde bylo možno napočítat 18 větrných mlýnů.

Během druhé světové války bylo v Gordes aktivní hnutí odporu a Gordes za to bylo odměneno Válečným křížem. Ve vesnici bylo zničeno na dvacet domů, především kvůli přehrazení dopravy.

Po válce nastal čas obnovy. Vesnice láká stále více a více malířů - Marc Chagall, Jean Deyrolle, Victor Vasarely a další.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Uprostřed vesnice stojí hrad, jehož počátky je možné vysledovat až do výše zmíněného roku 1013. Později byl přestavěn v renesančním stylu.

Všechny budovy ve vesnici jsou vyrobeny z tradičního provensálského materiálu - kamene. Na střechy jsou použity terakotové desky. Nejsou zde ploty, pouze kamenné zídky. Ulice jsou dlážděny a pod nimi se nachází veškerá rozvodná síť.

Vývoj počtu obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Počet obyvatel

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]