Fiducia supplicans

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Fiducia supplicans je doktrinální deklarace schválená papežem Františkem a vydaná 18. prosince 2023 dikasteriem pro nauku víry, která katolickým kněžím umožňuje žehnat párům, které podle kanonického práva nejsou spojeny svátostí manželství, včetně párů homosexuálních. V zásadě je touto deklarací upraveno rozhodnutí kongregace pro nauku víry (jak se dikasterium pro nauku víry jmenovalo před svým přejmenováním v roce 2022). V responsum ad dubium (odpovědi na otázku), které kongregace v únoru 2021 vydala, není žehnání homosexuálním svazkům[pozn. 1] povoleno.[1] Fiducia supplicans toto responsum upřesňuje a umožňuje žehnat homosexuálním párům.[2][pozn. 2] Katolická nauka o manželství (jakožto svátostném svazku mezi mužem a ženou) ani o morální nezřízenosti homosexuality[3] se však nemění. Deklarace sklidila od kléru i laiků (ať už v církvi, nebo mimo ni) silné reakce, od pozitivních po negativní. Kromě reakcí na samotný obsah deklarace byla kritizována její nejednoznačnost a nejasnost mj. předsedou afrických biskupských konferencí kardinálem Ambongem.[4][5]

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Fiducia supplicans se snaží objasnit, jak by se církev měla chovat k „neregulérním“ párům, tj. monogamním párům, které váže dlouhodobé a hluboké emoční pouto, ale neuzavřeli svátostné manželství. Především umožňuje kněžím a jáhnům spontánně udělit požehnání páru, který o to požádá, ať už se jedná o pár homosexuální, nebo heterosexuální. Tato forma požehnání nesmí být spojována s jinými, světskými obřady, ani připomínat obřady svatební. Nejedná se totiž o svátost ani o jiný církevní obřad, požehnání má být především úkonem lidové zbožnosti. Heterosexuální páry jsou tedy nadále vyzývány k uzavírání manželství, jelikož toto požehnání svátost ani nenahrazuje, ani k ní není alternativou. Víctor Manuel kardinál Fernández, prefekt dikasteria pro nauku víry, v rozhovoru vysvětluje, že tímto žehnáním není žehnán svazek jako takový, ale pouze konkrétní osoby. Všechny sexuální úkony prováděné mimo svátostné manželství jsou i nadále považovány za těžce hříšné a nemorální. Samotná homosexuální přitažlivost mezi dvěma lidmi však církví odsuzována není.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V anglickém překladu responsa je pro svazek použito slovo "union".
  2. V anglickém překladu deklarace je použito slovo "couple".

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fiducia supplicans na anglické Wikipedii.

  1. Responsum of the Congregation for the Doctrine of the Faith to a dubium regarding the blessing of the unions of persons of the same sex (22 February 2021). www.vatican.va [online]. [cit. 2024-03-22]. Dostupné online. 
  2. Declaration Fiducia Supplicans On the Pastoral Meaning of Blessings (18 December 2023). www.vatican.va [online]. [cit. 2024-03-22]. Dostupné online. 
  3. Katechismus katolické církve. [s.l.]: Karmelitské nakladatelství, 2002. 824 s. ISBN 978-80-7192-488-3. 
  4. Predseda africkych biskupskych konferencii vyzval na celokontinentalnu reakciu k dokumentu o pozehnavani homoparov [online]. christianitas.sk, 2023-12-28 [cit. 2024-01-11]. Dostupné online. (slovenština) 
  5. FORREST, Michael. ‘Fiducia Supplicans’ Raises a ‘Couple’ of Concerns [online]. National Catholic Register, 2023-12-28 [cit. 2024-01-11]. Dostupné online. (angličtina)