Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga
ZnakZnak
Osobní údaje
Datum narození29. prosince 1942 (81 let)
Místo narozeníTegucigalpa, HondurasHonduras Honduras
Povoláníkatolický kněz, vysokoškolský učitel a katolický biskup
Alma materPapežská lateránská univerzita
Univerzita Innsbruck
Papežská salesiánská univerzita
Řády a oceněnívelký záslužný kříž s hvězdou a šerpou Záslužného řádu Spolkové republiky Německo
Zlatá brassavola
Cena Viktora Frankla
velkokříž Řádu peruánského slunce
čestný doktor Papežské katolické univerzity v Peru
… více na Wikidatech
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Óscar Andrés kardinál Rodríguez Maradiaga SDB (* 29. prosince 1942 Tegucigalpa) je honduraský římskokatolický kněz, arcibiskup Tegucigalpy, prezident Caritas Internationalis, kardinál.

Kněz[editovat | editovat zdroj]

Dne 3. května 1962 vstoupil do řádu salesiánů. Vzdělával se v řádovém domě Don Rua v San Salavadoru, kde získal doktorát z filozofie, dále studoval na několik římských univerzitách (na Papežské salesiánské univerzitě získal titul doktorát z teologie a na Papežské univerzitě Gregoriana doktorát z morální teologie) Na univerzitě v Innsbrucku vystudoval klinickou psychologii a psychoterapii. Má také hudební vzdělání, studoval hru na klavír na konzervatoři v San Salvadoru a harmonii a kompozici v Guatemale a USA. Kněžské svěcení přijal 28. června 1970. Poté působil jako učitel různých předmětů (mj. chemie, teologie a církevní hudby) na salesiánských školách v Guatemale. V letech 1975 až 1978 byl rektorem Salesiánského filozofického institutu v Guatemale.

Biskup[editovat | editovat zdroj]

28. října 1978 byl Maradiaga jmenován pomocným biskupem Tegucigalpy, biskupské svěcení přijal 8. prosince téhož roku. V letech 1981 až 1984 plnil funkci apoštolského administrátora diecéze Santa Rosa de Copan. Dne 8. ledna 1993 ho papež Jan Pavel II. jmenoval arcibiskupem Tegucigalpy.

V letech 1987 až 1991 byl generálním sekretářem CELAM, a v letech 1995 až 1999 byl jejím předsedou. V letech 1997 až 2003 byl předsedou Honduraské biskupské konference.

Kardinál[editovat | editovat zdroj]

Při konzistoři 21. února 2001 jmenoval Jan Pavel II. Maradiagu kardinálem. Již při konkláve v roce 2005 byl označován za možného kandidáta na nástupnictví zemřelého papeže (tzv. papabile). Podobná situace se opakovala i při konkláve roku 2013.

V červnu 2007 byl Maradiaga zvolen předsedou Caritas Internationalis na období čtyř let.[1] V květnu 2011 byl v této funkci potvrzen na další čtyři roky účastníky 19. valného shromáždění této mezinárodní organizace sdružující lokální charity. [2]

Dne 13. dubna 2013 bylo ve Vatikánu oznámeno, že papež František ustanovil nový poradní sbor osmi kurijních kardinálů, které mu má pomoci při vypracování reformy vatikánské kurie. Jedním z členů této pracovní skupiny se stal i kardinál Maradiaga.[3]

Kardinál Maradiaga je otevřený ke spolupráci s jinými křesťanskými církvemi, kromě španělštiny hovoří anglicky, německy, italsky, portugalsky a francouzsky. K jeho přátelům patří zpěvák skupiny U2 Bono, má licenci pilota.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]