Existencialismus není humanismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Existencialismus není humanismus
AutorVlasta Tatjana Miškovská
ZeměČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
EdiceKnihovna kostnických jisker
ŽánrStudie
VydavatelKostnická jednota
Datum vydání1948
Typ médiabrožovaný výtisk
Počet stran60
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Studie Existencialismus není humanismus od V. T. Miškovské je filosofická kritika, antiteze Sartrova textu Existencialismus je humanismus[pozn. 1] (francouzsky L’existentialisme est un humanisme, 1946).[pozn. 2]

Napsána v letech třetí československé republiky,[pozn. 3] slovy autorky v době ‚volající po obnově a upevnění humanismu (či humanity) jako světového názoru‘, respektive v době ‚hledící konstruktivně revidovat pojem humanismu co do jeho některých znaků‘, studie pojednává o skutečném rázu Sartrova existencialismu a hlavně o pravém smyslu humanismu.


V anotacilevé klopy přebalu monografie stojí psáno:

Tvrdí-li J. P. Sartre a jeho francouzští přívrženci, že existencialismus je humanismus, nelze takovéto použití slova »humanismus« nechati bez přezkoumání, neboť s ním spojujeme představy, které mohou míti značný dosah pro světový a životní názor. Nejde ovšem jen o otázku slovní: je velký rozdíl, zdali se filosofie člověkem jen zabývá či učí také povinnostem k němu. Nedorozumění o skutečném smyslu humanismu mohlo by vnésti zmatek do myšlení i tam, kde vztah k druhému člověku znamená vztah k bližnímu a kde lidské postavení ve světě neplatí za plně pochopitelné bez vztahu k něčemu, co je více než člověk.

Tato studie ukazuje, že se Sartrův rozkladný existencialismus přizdobuje názvem humanismu neprávem. Rozebírá jeho spekulativní nedůslednosti a upozorňuje na jeho mravní prázdnotu. Nechce rozmnožiti módní literaturu o sartrismu a zbytečně také přispívat k jeho popularitě, nýbrž odmítnouti jej prostředky filosofické kritiky. To je totiž jediný přiměřený způsob, jak zabrániti zmatku v pojmech i s jeho praktickými důsledky.


Knihu vydalo pražské nakladatelství Kostnická jednota roku 1948 nákladem 1 300 výtisků v Knihovně kostnických jisker (3. svazek). Brožovaný výtisk vytiskla firma Horák a spol. v Praze II.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Původně přednáška v klubu »Maintenant« [mε̃t(ə)nɑ̃]
  2. Český překlad viz Listy: čtvrtletník pro umění a filosofii. Praha: Melantrich, č. 3, 15. únor 1947. ISSN 2336-8535. Bez připojené diskuse
  3. V červnu 1947

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]