Evangelický kostel v Drahomyšli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický kostel v Drahomyšli
pohled na kostel od hřbitova
pohled na kostel od hřbitova
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevluteránství
Architektonický popis
Stavební slohklasicistní architektura
Výstavba1797
Další informace
Adresapl. Kościelny im. Kalisza 2, Drahomyšl, PolskoPolsko Polsko
Kód památky140/60 a A/905/2021
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický kostel v Drogomyślu (pol. Kościół Ewangelicki w Drogomyślu) je jedním z luterských tolerančních kostelů na Těšínsku.

Byl vystavěn v klasicistním stylu (s prvky pozdního baroka) v roce 1788 nákladem barona Bedřicha z Kališe († 1808). Ten si na císaři vymohl privilegium přistavět k modlitebně věž se zvonem. Privilegium mu bylo přiznáno dvorským dekretem z 25. června 1792. Stavba věže byla ukončena roku 1797. Trojlodní kostel byl zasažen požáry v letech 1879 a 1888 (v roce 1888 shořela střecha a roztavily se zvony). Vážně poničen byl během druhé světové války: kostel byl vypálen, došlo ke zhroucení věže a klenby lodi. Zničena byla i fara. Obnova kostela proběhla v letech 19481951 podle projektu architekta Karola Kozieła. Obnovený kostel byl posvěcen 27. května 1951.

Kostel je orientovaný, jednolodní, s půlkruhovým presbytářem. Na východní straně se nachází čtyřboká věž. Nad portálem hlavního vchodu je umístěna pamětní tabule s latinským nápisem a erbem Kališů. Pod kostelem je krypta, v níž se původně nacházely ostatky sedmi členů rodiny Kališů.

V sakristii kostela je přechovávána historicky cenná měděná rakev Alžběty Kališové, roz. Petröczyové († 1771), která tam byla přenesena z krypty. Rakev je ozdobena erbovními kartušemi a latinským nápisem.

Vedle kostela stojí moderní farní budova, která byla posvěcena roku 2014. Za kostelem se nachází hřbitov, který byl v roce 1945 místem frontových bojů, kvůli nimž byl zdevastován. Zachoval se na něm mj. litinový náhrobek Andrease Wenderlinga z roku 1866.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]