Eutrema japonská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxEutrema japonská
alternativní popis obrázku chybí
Eutrema japonská (Eutrema japonicum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodeutrema (Eutrema)
Binomické jméno
Eutrema japonicum
(Miq.) Koidz., 1930
Synonyma
  • Eutrema wasabi
  • Wasabia japonica
  • japonský křen
  • wasabi
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nákres eutremy japonské

Eutrema japonská (Eutrema japonicum), v minulosti známa pod vědeckým jménem Wasabia japonica nebo Eutrema wasabi, je vytrvalá bylina, druh rodu eutrema. Její domovinou je Japonsko a v České republice je, zásluhou svých oddenků, známa pod jmény „wasabi“ nebo „japonský křen“.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Rostlina byla postupně z Japonska rozšířena na Tchaj-wan, do Koreje a na ruský Dálný východ. Počíná se pěstovat i na Novém Zélandu a na západě USA. Ve své domovině roste při teplotě 8 až 18 °C na zastíněných březích horských řek, jejíchž vody omývají kořeny rostlin.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá rostlina, vysoká 20 až 60 cm, vyrůstající z asi 3 cm hrubých oddenků. Bazální listyrůžici mají dlouhé řapíky, jejich srdčité až ledvinovité čepele jsou 6 až 15 cm dlouhé a 6 až 18 cm široké, po obvodě jemně zubaté a zvlněné, na konci zaoblené. Střídavé lodyžní listy mají řapíky kratší, jejich čepele jsou vejčité až srdčité, 2 až 4 cm velké, dlanitě žilnaté, jemně zubaté a na konci špičaté.

Hroznovité květenství je sestaveno z oboupohlavných čtyřčetných květů, jejich stopky se po odkvětu prodlužují a květenství se rozvírají. Podlouhlé kališní lístky jsou asi 3 mm velké, korunní lístky jsou bílé, asi 8 mm velké a na koncích zaoblené. Šest tyčinek má bílé nitky nesoucí podlouhlé prašníky, dvoudílný semeník mívá 6 až 8 vajíček. Plod je podlouhlá, až 2 cm velká, pukající tobolka, která obsahuje oválná, asi 1,5 mm velká semena.[2][3][4]


Význam[editovat | editovat zdroj]

Jemně nastrouhaný oddenek (někdy uváděný jako kořen) eutremy japonské smíchaný s vodou se pod názvem wasabi používá jako přísada hlavně v japonské kuchyni, zejména do typických pokrmů jako jsou suši, sašimi a nudle. Obdobnou chuť mají i listy, ty často slouží jako voňavé dekorace.[1][4][5]


Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Eutrema japonská se pěstuje také uměle ve štěrkovité půdě na zavlažovaných terasovitých polích, podobně jako rýže nebo v hydroponii. Znalci však považují výpěstky z plantáží za chuťově druhojakostní.[1][4][5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Каталог овощей, Васаби (Eutrema japonicum) [online]. Справочник растений, цветов, деревьев, Original-flowers.ru, RU [cit. 2015-11-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-08. (rusky) 
  2. a b AL-SHEHBAZ, Ihsan A. Projects Brassicaceae: Eutrema japonicum [online]. Tropicos.org, Missouri Botanic Garden, St. Louis, MO, USA [cit. 2015-11-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. CHEO, Taiyien; LU, Lianli; YANG, Guang et al. Flora of China: Eutrema japonicum [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b c Wasabia japonica [online]. Gernot-katzers-spice-pages.com, Nürnberg, DE [cit. 2015-11-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b Wasabia japonica [online]. Zahradnictví Krulichovi, Praha 6, [cit. 2015-11-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]