Emilian Kaufmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MUDr. Emilian Kaufmann
Emilian Kaufmann (Almanach českých lékařů, 1913)
Emilian Kaufmann (Almanach českých lékařů, 1913)
Narození5. ledna 1852
Kačerov u Rychnova nad Kněžnou Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí7. července 1912 (ve věku 60 let)
Praha Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníHřbitov v Kačerově
Národnostčesko-německá
Alma materLékařská fakulta Karlo-Ferdinandovy univerzity
Povolánílékař, mecenáš a hudebník
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Emilian Kaufmann (5. ledna 1852 Kačerov u Rychnova nad Kněžnou[1]7. července 1912 Praha[2]) byl česko-německý lékař, otorhinolaryngolog, vysokoškolský profesor, odborný autor, mecenáš, hudebník a hudební pedagog, který se jakožto činitel Spolku pro péči o hluchoněmé významně zasloužil o rozvoj moderní péče a vzdělávání hluchoněmých v českých zemích. Vedle své lékařské činnosti se po celý život angažoval jako sbormistr, varhaník, skladatel, redaktor Věstníku pěveckého a hudebního a starosta Jednoty pěveckých spolků českoslovanských.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a praxe[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v obci Kačerov nedaleko Zdobnice v Orlických horách do německé rodiny. Od mládí se věnoval hudbě. Po vychození obecné školy a gymnázia v Hradci Králové nebo Rychnově nad Kněžnou vystudoval německou lékařskou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze. Lékařem byl habilitován roku 1884, následně absolvoval studijní cestu do zahraničí, krátce působil také v Rakouskem okupované Bosně a Hercegovině.

Poté se usídlil v Praze, kde si zřídil otorhinolaryngologickou ambulanci, vůbec první specializovanou ordinaci v českých zemích.[3][4] Roku 1891 získal titul mimořádného profesora a jeho ambulance byla přeměněna na řádnou kliniku.[5] Zakoupil starý dům U Slivenských na nároží Žitné ulice (č. p. 2) a Karlova náměstí na Nové Městě, který byl následně zbořen a namísto něj postaven nový obytný dům, kde žil.

Péče o hluchoněmé[editovat | editovat zdroj]

Pamětní deska profesora Kaufmanna na budově někdejšího Ústavu pro hluchoněmé na Karlově náměstí v Praze

Čile se věnoval lékařské, odborné a pedagogické činnosti, publikoval několik odborných prací zabývajících se především sluchovými poruchami. Rovněž vyučoval na pražské lékařské fakultě. Spoluzakládal Spolek pro péči o hluchoněmé, který si dal za cíl zřízení necírkevních odborných zařízení pro vzdělávání hluchoněmých a dopomoci k jejich lepšímu začlenění do většinové společnosti a soběstačnosti.

Spolek pak zřídil Ústav pro hluchoněmé v Praze, vůbec první takovou necírkevní instituci ve městě, v návaznosti na něj byla pak zřízena městská škola pro hluchoněmé a pokračovací škola.

Hudebník[editovat | editovat zdroj]

Aktivně působil jako hudebník a pedagog na pražské varhanické škole a redaktor hudebního periodika Věstník pěvecký a hudební. Je rovněž považován za nejvýznamnějšího starostu Jednoty pěveckých spolků českoslovanských,[6] které předsedal v letech 18951903.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

E. Kaufmann zemřel 7. července 1912 v Praze ve věku 60 let. Ve své závěti odkázal svůj dům Ústavu pro hluchoněmé na Smíchově a další prostředky rovněž na dobročinné účely. Pochován byl v rodném Kačerově v Orlických horách na místním hřbitově u zdi kostela svaté Kateřiny.

Na domě Ústavu pro hluchoněmé na Karlově náměstí, který mecenášsky pořídil, mu byla odhalena jeho pamětní deska.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prof. Emilian Kaufmann | Údolí Kačerov. udolikacerov.cz [online]. [cit. 2021-05-09]. Dostupné online. 
  2. Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých u sv. Štěpána, sign. ŠT Z14, s. 213
  3. Emilian Kaufmann. Encyklopedie Prahy 2 [online]. 2019-07-27 [cit. 2021-05-08]. Dostupné online. 
  4. WWW.MEDITORIAL.CZ. Největší informační zdroj pro lékaře - proLékaře.cz. www.prolekare.cz [online]. [cit. 2021-05-09]. Dostupné online. 
  5. Emilián Kaufmann – Pražský pantheon. www.prazskypantheon.cz [online]. [cit. 2021-05-08]. Dostupné online. 
  6. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-05-09]. Dostupné online. 
  7. KAUFMANN Emilián MUDr. – Na domě čp.580 Žitná ul.2 Praha 2 Nové Město – Pamětní desky v Praze [online]. [cit. 2021-05-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]