Emil Bretter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Emil Bretter
Narození18. prosince 1857
Chrudim
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí3. září 1919 (ve věku 61 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníVyšehradský hřbitov Oddělení 10 Číslo hrobu 128[1]
Povolánínovinář
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pobytové přihlášky v Praze 1899, Bretter Emil s rodinou

Emil Bretter, křtěný Emil Pavel Gabriel (18. prosince 1857 Chrudim[2]3. září 1919 Praha[3][4]), byl český redaktor a novinář.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Chrudimi v rodině asistenta c.k. berního inspektorátu Gustava Brettera a jeho ženy Gabrieli rodem Kuchtové.[2] Základní vzdělání získal v Chrudimi a gymnázium poté studoval v nedalekých Pardubicích. Po smrti svého otce studia v Pardubicích přerušil a rodina se odstěhovala do Vídně. Zde ve studiu pokračoval na Vídeňské Univerzitě, kde vystudoval Literární vědu a státovědeckou, při čemž hlavní oporou a podporovatelem v jeho vědeckých snahách byl Lorenz von Stein. Po ukončení studia opustil Vídeň, vrátil se do vlasti a usadil se v Praze.[5]

V roce 1883 obdržel nabídku pracovat v redakci novinPolitik”, kterou přijal a svojí pílí se časem vypracoval na šéfredaktora, kterým byl 1. ledna roku 1896 jmenován.

Mezitím se koncem září roku 1886 v Brunnu nedaleko od Vídně oženil[6] s Josefou Ebersbergovou a později s ní měl dvě děti, dceru Zdeňku (1887)[7] a syna Otokara (1889),[8] který později zemřel.

Od roku 1894 byl starostou "Spolku českých žurnalistů" v Praze a později dal podnět k založení vdovského fondu při tomto spolku. Emil Bretter zemřel v Praze během prvních zářiových dní roku 1919 a následně byl pohřben na Vyšehradském hřbitově.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]