Elia Zogu Albánská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Elia
Korunní princezna albánská
Úplné jménoElia Zaharia
Narození8. února 1983 (41 let)
Tirana, AlbánieAlbánie Albánie
ManželLeka II. Zogu Albánský (sňatek 2016)
PotomciPrincezna Geraldine Zogu
DynastieZoguové (po sňatku)
OtecGjergj Polikron Zaharia
MatkaYllka Mujo
PodpisPodpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Elia Zogu[1] (rozená Elia Zaharia, * 8. února 1983, Tirana) je albánská herečka, bývalá zpěvačka a manželka Leky Zogu Albánského, korunního prince. Vzali se v únoru roku 2016 a od té doby je Elia známá jako Její královská výsost korunní princezna Elia Albánská.[2][3]

Mládí a vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 8. února 1983 v Tiraně v Albánii. Jejími rodiči jsou Gjergj Zaharia (* 1952) a Yllka Mujo (* 1953). Její otec pochází z Përmetu, zatímco její matka pochází z Černé Hory, konkrétně z hlavního města Podgorica. Odstěhovali se do Skadaru, města v severní Albánii, v době, kdy ještě existovala monarchie. Má mladšího bratra Amose Muji Zahariu. Ona i její matka jsou v Albánii známé jako umělkyně; její matka je velmi známou herečkou a její bratr je herec a filmový režisér.

V roce 2002 dokončila studium na National Art School Jordan Misja v Tiraně, kde vystudovala scénografii. Poté se odstěhovala do Paříže, kde pokračovala v dalším studiu. Zde se seznámila s korunním princem Lekou. V roce 2005 dokončila vzdělání na konzervatoři v Bordeaux, kde studovala umělecké drama. Později pokračovala ve studiích dramatu na Univerzitě Paříž VIII.

Mluví plynule francouzsky, italsky a anglicky.

Dne 22. října 2020 porodila v porodnici královny Geraldiny v Tiraně dceru. Její narození připadlo na den 18. výročí úmrtí královny Geraldiny, po níž byla také pojmenována.[4]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Princezna Elia ztvárnila několik rolí v Albánském národním divadle, včetně her:

Elia hrála také ve filmech a účinkovala jako zpěvačka. V roce 2002 si zahrála hlavní roli ve filmu Lule te kuqe, lule te zeza a v roce 2008 hrála ve filmu Honeymoon od Gorana Paskaljevice.

V letech 1999–2002 účinkovala v hudební skupině Spirit Voice.

V roce 2016 vystupovala na Kënga Magjike, největší albánské hudební slavnosti, společně s Ardit Gjebreaou.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

V Paříži se seznámila s princem Lekou a v květnu 2010 se zasnoubili. Od té chvíle doprovází Elia prince na všech návštěvách a setkáních společně s členy královské rodiny. Je také hlavou královské charitativní nadace, která působí jako humanitární, charitativní a nezisková organizace, založená královským dvorem. Nadace pomáhá především albánským rodinám, které potřebují pomoc a dětem, o které se nemá kdo postarat. Díky této organizaci bylo zrekonstruováno několik škol a školek v severní Albánii, hlavně v okrese Mat, ze které královská rodina Zogu pochází.

Dne 27. března 2016 bylo oznámeno Skënderem Zogu, členem královské rodiny, že pár uzavře v říjnu toho roku sňatek v královském paláci v Tiraně. Polooficiální obřad se konal na plánovaném místě a zúčastnilo se jej přes 300 členů královských rodin z celé Evropy. Civilní sňatek uzavřel pár na radnici a ztvrdil jej Erion Veliaj. Pár také dostal požehnání od nejvýše postavených náboženských představitelů, což je v Albánii již tradičním vyznáním důvěry mezi královskou rodinou a náboženstvím.

Mezi členy královských rodin, které se zúčastnili svatby, byli například: bývalá španělská královna Sofie Řecká, princ Michael z Kentu a princezna Marie Kristina z Kentu, princ Alexandr II. Karađorđević a Kateřina, korunní princezna srbská, princ Guillaume z Lucemburska společně s princeznou Sibillou a Léou. Dále se svatby zúčastnili členové královských rodin z Ruska, Itálie, Lichtenštejnska, Rumunska, Řecka, Gruzie, Černé Hory a Maroka. Nejvýznamnějšími hosty byly hlavy státu Albánie.

Tituly a vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Tituly[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Elia, Crown Princess of Albania na anglické Wikipedii.

  1. Oranews.tv - Princ Leka II e Princeshë Elia martohen në “Pallatin Mbretëror” – Ora News. web.archive.org [online]. 2016-10-12 [cit. 2021-12-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-10-12. 
  2. Prince Leka and Elia Zaharia | ROYAL WEDDING. web.archive.org [online]. 2016-10-31 [cit. 2021-12-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-10-31. 
  3. Albania Prepares for Historic Royal Wedding [online]. 2016-10-05 [cit. 2021-12-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. EKSKLUZIVE/ Princ Leka dhe Elia Zaharia bëhen prindër për herë të parë, zbulohet emri i veçantë i vajzës [online]. 2020-10-22 [cit. 2021-12-18]. Dostupné online. (albánsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]