Dvorec Sporta Junosť

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dvorec Sporta Junosť
Vlevo – vjezd na Ústřední autobusové nádraží, oplocené závorami, a vjezd na autobusové nádraží (v suterénu budovy)
Vlevo – vjezd na Ústřední autobusové nádraží, oplocené závorami, a vjezd na autobusové nádraží (v suterénu budovy)
PolohaČeljabinsk, Rusko
Souřadnice
Začátek výstavby1966
Otevření3. listopadu 1967
VlastníkMěsto Čeljabinsk
Týmy
Čelmet (VHL)
Kapacita
3 650 diváků
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dvorec Sporta Junosť (česky Sportovní palác Junosť, rusky Юность) je ledová aréna v Čeljabinsku ve východním Rusku. Nachází se na adrese Sverdlovskij Prospekt, 51.

Palác byl postaven v roce 1967 podle upraveného projektu sportovního paláce v Minsku. Do roku 2009 zde hrál hokejový tým Traktor Čeljabinsk. Od sezóny 2012/2013 zde hraje tým VHL Mečet Čeljabinsk.

Na území stadionu jsou dětské sportovní školy pro hokej a krasobruslení. Aréna je často využívána pro pořádání koncertů a různých výstav. Za prvních 20 let od otevření paláce navštívilo akce v něm konané více než 15 milionů diváků.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavební historie[editovat | editovat zdroj]

Sportovní palác Junosť byl postaven v roce 1967 podle projektu „Sportovní a koncertní sál pro 6000 míst“ („Belgosproekt“, architekt Z. Filimonov, V. Korževskij, V. Malyšev), který byl vyvinut a původně implementován v Minsku. Návrh v Čeljabinsku provedli specialisté Čeljabinskgrazhdanproektu, vedoucí dílny J. P. Danilov, hlavním architektem projektu byl T. M. Ervald. Na zpracování projektové dokumentace se podíleli všichni specialisté dílny. Stavbu provedly trusty Čeljabinskgraždanstroj a Čeljabmetallurgstroj.

Projekt stavby byl nakonec schválen v Moskvě v srpnu 1965. Tradičně bylo rozhodnuto zkopírovat existující projekt, v důsledku výběru architektů Čeljabinska bylo rozhodnuto zastavit se u projektu Minského paláce sportu.

Vnější vzhled budovy Paláce sportu v Čeljabinsku se v souladu s projektem Minsk vyznačuje přistáním na vysokém stylobátu, dynamického tvaru zaobleného hledí s velkým prodloužením. Výpočty prefabrikovaných železobetonových konstrukcí použitých při změně projektu provedla skupina učitelů a postgraduálních studentů CPI pod vedením A. A. Oatula [1] .

Aby bylo možné postavit tak masivní budovu na nízkém a bažinatém břehu řeky Miass, byla použita následovní technologie: celé staveniště a okolí se změnilo, bylo zasypáno třímetrovou vrstvou písku. Pro tak kolosální práci padlo poměrně elegantní rozhodnutí – do Miassu vjel bagr, který smyl písek ze dna řeky a právě tímto pískem bylo zasypáno celé staveniště. Udělali jsme dvě věci: provedli jsme prohlubovací práce na řece a připravili místo pro stavbu.

V Čeljabinsku začaly práce na stavbě paláce v září 1966 a 3. listopadu 1967 byl slavnostně otevřen. Jeho prvními návštěvníky byli stavitelé, pro ně byla ten den uspořádána recepce, na které vystoupily nejlepší tvůrčí týmy Čeljabinsku. Kopírování Minského paláce bylo tak úspěšné, že byl projekt zkopírován ve Volgogradu a Vilniusu.

V roce 1983 byla k stadionu přistavěna univerzální sportovní tréninková hala (arch. YU ALE. Motov a L. V. Oniščenko, GUI - V. P. Morozov), s hlavním průčelím s výhledem na Sverdlovský prospekt a propojený s prostorem Paláce sportu teplou pasáží.

V roce 1986 byla provedena generální oprava komplexu architektem Danilovem, GIP - N. G. Vinitská. Fasádní omítky jsou obnoveny, podlaha suterénu je obložena tmavou leštěnou žulou, okna jsou osazena litými mřížemi Kasli, ve výzdobě hlediště a foyer jsou použity hliník, bílý mramor a drahé dřevo.

Ve Sportovním paláci Yunost jsou dvě arény s umělým ledem a 6 specializovaných sportovních hal. Kapacita: hlavní aréna - 4000 osob - sportovní varianta; 5001 lidí - koncertní verze; malá aréna - 1500 lidí.

Události[editovat | editovat zdroj]

Za více než 40 let historie se Palác sportu stal předním centrem sportu, rekreace a tělesné kultury mezi obyvateli města Čeljabinsk. V jeho areálu trénuje více než 2000 sportovců v pěti sportech.

Fungují zde tři dětské sportovní školy: v krasobruslení "Todes", v ledním hokeji pojmenovaném po dvojnásobném olympijském vítězi Sergeji Makarovovi a v tanečních sportech "Veronika".

Ode dne, kdy byl palác otevřen až do roku 2008 byl Yunost domovským stadionem hokejového týmu Traktor Čeljabinsk. Lidé z paláce pořádali kalendářní hokejové zápasy mistrovství SSSR, Ruska, KHL za účasti týmu traktorů a také tréninky.

V centrálním foyer vznikl stánek slavných trenérů a hokejistů Čeljabinsku.

Sportovní palác Junosť kromě hokejistů hostil Mistrovství a Poháry SSSR, Ruska v krasobruslení za účasti slavných krasobruslařských hvězd, jako jsou BělousovováProtopopov, Pachomovová – Gorškov, RodninováZajcev, Bestěmjanovová – Bukin, Četveruchin, Volkov, Fadějev, Vodorezovová, Pljuščenko a další jména mohou být uvedena nekonečně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Юность (дворец спорта, Челябинск) na ruské Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2022-06-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-05-28. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]