Basilejské náměstí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Basilejské náměstí
náměstí od jihu
náměstí od jihu
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 3
ČtvrťŽižkov
Poloha
Historie
Datum vzniku1932
Pojmenováno poBasilej a Basilejská kompaktáta
Další údaje
Kód ulice443255
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Basilejské náměstí je veřejné prostranství na Žižkově v Praze 3. Je pojmenováno po švýcarském městě Basilej, ve kterém se v letech 1431–1448 konal církevní koncil, v rámci kterého byly uznány 4 pražské artikule.

Popis náměstí[editovat | editovat zdroj]

Náměstí vzniklo v roce 1932 a má přibližně kruhový půdorys. Ze tří stran jej obklopují funkcionalistické činžovní domy, přičemž jihovýchodní strana směrem k Nákladovému nádraží Žižkov se v roce 2023 dokončuje. Severojižním směrem náměstí protíná ulice Jana Želivského, spojnice mezi Žižkovem a Vinohrady a tramvajová trať. Kolmo na ni protíná náměstí ulice Malešická.

Budovy a významná místa v okolí[editovat | editovat zdroj]

Nejznámější budovou v bezprostředním okolí náměstí je funkcionalistický komplex nákladového nádraží, který byl v roce 2010 vyhlášen kulturní památkou[1], přičemž se v současné době uvažuje o jeho dalším využití v důsledku útlumu nákladové dopravy. Na sever od náměstí se nachází křižovatka Ohrada a kino Aero. Jihozápadně od náměstí se nachází bytový komplex Central Park. Dále při křižovatce s Olšanskou ulicí stojí bývalá Ústřední telekomunikační budova a na jih od ní se nacházejí Olšanské hřbitovy.

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

V budoucnosti je plánován stavební rozvoj v severní části bývalého nákladového nádraží, který souvisí i s dostavbou jihovýchodní části náměstí. Kromě toho se dříve uvažovalo i o stanici metra, která by byla součástí trasy plánované linky D, avšak od trasování linky směrem na Žižkov bylo upuštěno ve prospěch směřování směrem na Náměstí Republiky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-07-17]. Identifikátor záznamu 120234679 : železniční stanice - hlavní budova bývalého nákladového nádraží Žižkov. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]