Bartolomé de las Casas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bartolomé de las Casas
Narození11. listopadu 1484
Sevilla
Úmrtí17. července 1566 (ve věku 81 let)
Madrid
Místo pohřbeníBasilica of Nuestra Señora de Atocha
Povoláníspisovatel, teolog, kronikář, právník, historik, lidskoprávní aktivista, římskokatolický kněz, misionář a antropolog
Alma materUniverzita v Salamance
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Logo Wikicitátů citáty na Wikicitátech
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bartolomé de las Casas (1484 Sevilla17. červenec 1566 Madrid) byl misionář a dominikán španělského původu působící v Latinské Americe v době kolonialismu. Veřejnosti je znám zejména svojí kronikou nazvanou O zemí indijských pustošení a vylidňování zpráva nejstručnější (1552), v níž se zastává indiánů a podává svědectví o otřesných krutostech, které na nich conquistadoři páchali.[1] Inspirován Ciceronem a jeho myšlenkami, se indiány snaží chránit. Las Casas tvrdí, že lidská racionalita je univerzálně společná všem lidem.

Španělský kardinál Ximenes udělil Las Casasovi titul »Ochránce Indijců« (latinsky Defensor universal de los Indios). Toto označení, jež pozdější dějiny daly Las Casasovi za nejčastější přídomek, bylo tenkrát míněno jako definice úředního poslání.[2]

Působil jako biskup v mexické diecézi Chiapas. Město Ciudad Real bylo po něm přejmenováno na San Cristóbal de las Casas. V katolické církvi probíhá proces jeho blahořečení.

O zemí indijských pustošení a vylidňování zpráva nejstručnější[editovat | editovat zdroj]

Kniha O zemí indijských pustošení a vylidňování zpráva nejstručnější (španělsky Brevísima relación de la destrucción de las Indias) byla původně – roku 1542 – napsána pro jediného čtenáře, pro císaře Karla V., krále španělského. Tiskem vyšla po prvé roku 1552 a otřásla tehdejším světem, neboť vyjevila, co se skrývá za slovy „objevování Nového světa“, a vznesla na slavné conquistadory obžalobu z patnácti miliónů vražd, z plenění a pustošení, mučení a loupení – ze zločinů které obracejí v poušť „Země Indijské“ (rozuměj: americké). [3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mirror of the Cruel and Horrible Spanish Tyranny Perpetrated in the Netherlands, by the Tyrant, the Duke of Alba, and Other Commanders of King Philip II [online]. 1620 [cit. 2013-08-27]. Dostupné online. 
  2. DE LAS CASAS, Bartolome. O zemích indijských pustošení a vylidňování zpráva nejstručnější. Praha: LIDOVÁ DEMOKRACIE, 1954, 1. vydání originálu: 1552. 256 s. S. 192. 
  3. DE LAS CASAS, Bartolome. O zemích indijských pustošení a vylidňování zpráva nejstručnější. Praha: LIDOVÁ DEMOKRACIE, 1954, 1. vydání originálu: 1552. 256 s. S. obal knihy. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

2. biskup v diecézi Chiapas (dnes San Cristóbal de Las Casas)
Předchůdce:
Juan de Arteaga y Avendaño
15431550
Bartolomé de las Casas
Nástupce:
Tomás Casillas