Bahnička chudokvětá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBahnička chudokvětá
alternativní popis obrázku chybí
Bahnička chudokvětá (Eleocharis quinqueflora)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďšáchorovité (Cyperaceae)
Rodbahnička (Eleocharis)
Binomické jméno
Eleocharis quinqueflora
(Hartmann) O.Schwarz, 1949
Synonyma
  • Eleocharis pauciflora
  • Scirpus pauciflorus
  • Scirpus quinqueflorus
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bahnička chudokvětá (Eleocharis quinqueflora) je drobná rostlinka rostoucí hlavně na slatinných mokřadech a rašeliništích; její porost připomíná svým vzhledem spíše nízký stříhaný trávník. Je vzácně se vyskytujícím druhem české květeny a hrozí ji vyhynutí.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh s poměrně širokým areálem, hlavně v severní části Evropy. Vyskytuje se od Islandu přes Britské ostrovy, Skandinávii a Střední Evropu až po Ural. Na jihu je evropské rozšíření ohraničeno severem Apeninského a Balkánského poloostrova. V odlišných varietách roste i na severu Afriky, v Americe i Austrálii.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Rostlina potřebuje vysokou hladinu spodní vody, nejčastěji vyrůstá na obnažené vápnité půdě slatinných mokřadů a rašelinišť. Vyhledává také pravidelně zaplavovaná místa s humózní půdou, kde roste mezi ostatními málo konkurenčně schopnými rostlinami. Jako případný halofyt se také vyskytuje u pramenů vyvěrajících z travertinových podloží. Na příhodných místech vytváří rozsáhlé porosty, které se spolupodílejí na zazemňování rašelinných jezírek. Rostlina má listy redukované na pouhé blanité pochvy, listové čepele zcela chybí; fotosyntetickou funkci zajišťuje tenká lodyha.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Bahnička chudokvětá je v trsech rostoucí vytrvalá rostlina dorůstající do výšky pouhých 5 až 20 cm. Až do hloubky 20 cm sahá její kořen s rychle rostoucími oddenky a za příhodných podmínek vytváří široké rohože. Vyrůstají z nich tuhé, vzpřímené lodyhy tlusté obvykle jen 0,5 mm. Lodyhy mají listové pochvy dlouhé 1 až 4 cm se zakrslými čepelemi, spodní pochvy jsou červenohnědé a případné horní jsou světlohnědé a šikmo zakončené.

Na vrcholech plodných lodyh vyrůstá po jednom vejčitém klásků, ten bývá hnědě zbarvený, 5 až 8 mm dlouhý a má tři až sedm oboupohlavných květů. Spodní pleva objímá celou bázi a sahá do půli klásku. Květ mívá až šest štětinek nahrazujících okvětí, tyčinky i blizny bývají nejčastěji tři. Kvetou v květnu a červnu, opylovány jsou větrem nebo samosprašně.

Plodem je vejčitá, tříhranná nažka dlouhá asi 2,5 mm. Druh se rozmnožuje semeny šířenými především zoochoricky a rozrůstáním oddenků.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Lokality, na kterých tento druh nejčastěji vyrůstá, jsou často ohrožené zánikem. Dochází k tomu při snaze získat zemědělsky využitelnou půdu odvodněním nebo zalesněním a dále těžbou rašeliny nebo druhotně při úpravách okolních ploch nebo jejich obhospodařováním.

Bahnička chudokvětá je v „Červeném seznamu cévnatých rostlin České republiky“ uváděna jako druh kriticky ohrožený (C1t) a v „Seznamu zvláště chráněných druhů rostlin“ určeném vyhláškou MŽP ČR č. 395/1992 Sb. ve znění vyhl. č. 175/2006 Sb. je považována za druh silně ohrožený (§2).[2][3][4][5][6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. DÍTĚ, Daniel. BOTANY.cz: Bahnička chudokvětá [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 17.06.2009 [cit. 2015-05-11]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. DANČÁK, Martin; CHYTIL, Petr. Vzácné rostliny Beskyd: Bahnička chudokvětá [online]. ČSOP Salamandr, CHKO Beskydy, Rožnov pod Radhoštěm, rev. 12.2013 [cit. 2015-05-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-05-18. 
  4. Databáze C1 rostlin: Bahnička chudokvětá [online]. Informační systém ochrany přírody, AOPK ČR, Praha [cit. 2015-05-11]. Dostupné online. 
  5. Wilde planten: Eleocharis quinqueflora [online]. Wilde planten in Nederland en België, NL [cit. 2015-05-11]. Dostupné v archivu. (nizozemsky) 
  6. Flora of North America: Eleocharis quinqueflora [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2015-05-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]