Bad Schandau (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bad Schandau
Staniční budova
Staniční budova
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměSasko
MěstoBad Schandau
UliceBahnhof Bad Schandau
Souřadnice
Provozovatel dráhyDB InfraGO
Tratě
Nadmořská výška126 m
V provozu od1877
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bad Schandau je železniční stanice na železniční trati Děčín – Dresden-Neustadt a také zde končí trať Budyšín – Bad Schandau. Bad Schandau je pohraniční stanice pro mezinárodní železniční dopravu mezi Německem a Českou republikou. Stanice Bad Schandau je jedinou stanicí dálkové dopravy v regionu národního parku Saské Švýcarsko.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Bad Schandau získal železniční spojení s výstavbou Sasko-české železnice, jejíž úsek Königstein–Krippen byl otevřen 9. června 1850. V roce 1920 byla stanice přestavěna a rozšířena.

Přeprava[editovat | editovat zdroj]

Stanice Bad Schandau je obsluhována vlaky EuroCity (EC) na trase BerlínPraha, z nichž některé jezdí do Hamburku nebo Budapešti. V místní dopravě dominují vlaky drážďanské linky S-Bahn S1 (Schöna – Meißen-Triebischtal), které jezdí každou půl hodinu. Regionální vlaky linky U28 (Děčín–Rumburk) projíždějí stanicí každé dvě hodiny, doplněné sezónní linkou RE20 (Dresden Hbf – Litoměřice město).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Schöna S-Bahn v Drážďanech směr Meißen-Triebischtal
S 1
SchönaSchmilka-HirschmühleKrippenBad SchandauKönigstein (Sächs Schw)Kurort RathenStadt Wehlen (Sachs)ObervogelgesangPirnaHeidenau-GroßsedlitzHeidenau SüdHeidenauDresden-ZschachwitzDresden-NiedersedlitzDresden-DobritzDresden-ReickDresden-StrehlenDresden HauptbahnhofDresden Freiberger StraßeDresden MitteDresden-NeustadtDresden BischofsplatzDresden-PieschenDresden-TrachauRadebeul OstRadebeul-WeintraubeRadebeul-KötzschenbrodaRadebeul-ZitschewigCoswig (b Dresden)NeusörnewitzMeißenMeißen-AltstadtMeißen-Triebischtal