Königstein (Sächs Schw)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Königstein (Sächs Schw)
Pohled na železniční zastávku
Pohled na železniční zastávku
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměSasko
ObecKönigstein
UliceBahnhofstraße
Souřadnice
Königstein
Königstein
Provozovatel dráhyDB InfraGO
Tratě083 a 247 (km 31,12)
V provozu od1910
Dopravní koleje2
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaMHD v přednádražním prostoru
Služby ve staniciTAXIVeřejné parkoviště
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Königstein (Sächs Schw)[1] je železniční zastávka ležící na levém břehu Labe ve městě Königstein v zemském okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory. Leží na železniční trati Děčín – Dresden-Neustadt.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dne 9. května 1850 bylo otevřeno nákladové i osobní nádraží Königstein v km 26,37 v rámci výstavby železniční trati z Děčína do Drážďan. V roce 1910 byla na konci částečně přes 5 metrů vysokého železničního viaduktu vybudována nová železniční zastávka pro osobní vlaky, na které byl zahájen provoz 18. června 1910. Od té doby slouží bývalé nádraží už pouze jako nákladové nádraží.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Zastávka je obsluhována linky S1 příměstské železnice metropolitní oblasti Drážďan, která jezdí v 30minutových intervalech v trase MíšeňSchöna.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kursbuch der Deutschen Bahn 2021. [s.l.]: Deutsche Bahn, 2020. Dostupné online. Kapitola 241.1 Schöna - Pirna - Dresden - Coswig (b Dresden) - Meißen Triebischtal. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Schöna S-Bahn v Drážďanech směr Meißen-Triebischtal
S 1
SchönaSchmilka-HirschmühleKrippenBad SchandauKönigstein (Sächs Schw)Kurort RathenStadt Wehlen (Sachs)ObervogelgesangPirnaHeidenau-GroßsedlitzHeidenau SüdHeidenauDresden-ZschachwitzDresden-NiedersedlitzDresden-DobritzDresden-ReickDresden-StrehlenDresden HauptbahnhofDresden Freiberger StraßeDresden MitteDresden-NeustadtDresden BischofsplatzDresden-PieschenDresden-TrachauRadebeul OstRadebeul-WeintraubeRadebeul-KötzschenbrodaRadebeul-ZitschewigCoswig (b Dresden)NeusörnewitzMeißenMeißen-AltstadtMeißen-Triebischtal