Antonín František z Magni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antonín František z Magni
Rodový erb rodu Magnisů
Rodový erb rodu Magnisů
Narození9. května 1862
Bożków
Úmrtí17. října 1944 (ve věku 82 let)
Strážnice
Povolánípolitik a podnikatel
OceněníŘád červené orlice 3. třídy
rytíř velkokříže Řádu svatého Řehoře Velikého
Politická stranaDeutsche Zentrumspartei
DětiGabriela z Magni
RodičeVilém z Magni
PříbuzníFranz Magnis-Suseno (vnuk)
Funkcečlen parlamentu Německého císařství
člen Pruské panské sněmovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Antonín František hrabě z Magni (německy Anton Franz von Magnis, 9. května 1862, Eckersdorf, okres Neurode, Slezsko - 17. října 1944, Strážnice) byl moravský šlechtic a velkostatkář z rodu Magnisů. Byl majitelem dolů, státním úředníkem a poslancem německého říšského sněmu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Zámek Strážnice

Antonín František Ferdinand Vilém Karel hrabě z Magni (Anton Franz Ferdinand Wilhelm Karl, Graf von Magnis) pocházel z moravského šlechtického rodu Magnisů. Jeho rodiči byli Vilém Arnošt Adolf z Magni (1828-1888) a jeho manželka Gabriela Deymová ze Stříteže (1839-1920).

Po absolvování Královského gymnázia v Drážďanech-Neustadtu studoval na univerzitách ve Vratislavi, Lipsku a Berlíně. Poté se věnoval správě rodového majetku ve slezském Eckersdorfu a ve Strážnici na Moravě a správě také uhelných dolů v Nové Rudě.

Byl také kapitánem jízdy v záloze a působil v okresní a zemské správě. Byl také členem zemského sněmu Slezsku, okresních zastupitelstev okresů Kladsko, Habelschwerdt, Neurode a okresního hejmana okresu Kladsko. Byl také doživotním členem pruské panské sněmovny.

V letech 1898-1903 a od dubna 1915 do roku 1918 byl členem německého říšského sněmu za Stranu středu, volební obvod Vratislav 11 Reichenbach, Neurode.

Antonín František z Magni byl čestným rytířem Suverénního Maltézského řádu, rytířem Královského bavorského řádu sv. Jiří, nositelem velkokříže papežského řádu svatého Řehoře a Řádu červené orlice. Byl také posledním mužským majitelem strážnického panství, neboť dva jeho synové zemřeli ve druhé světové válce.[1]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Antonín František z Magni byl ženatý s Blankou ze, dcerou diplomata Františka Deyma ze Stříteže na Hostinném. Z manželství vzešlo mimo jiné

František Magnis-Suseno je vnukem Antonína Františka z Magni.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anton Franz von Magnis na německé Wikipedii.

  1. Osobnosti Strážnicka :: Městské muzeum Strážnice. muzeum-straznice.webnode.cz [online]. [cit. 2022-04-04]. Dostupné online.